Напишете дума/думи за търсене

6 държави, преживели войни, които сега са рай за туристите

Дубровник, който преживя 7-месечна обсада, е перлата на Хърватия.

Представяме ви 6 страни, които доскоро бяха поле на военни конфликти и много рискови за западните туристи. Сега обаче те вече са сигурни дестинации и чужденците отново се върнаха там.

Хърватия

Плажът Златни Рат на остров Брач
Плажът Златни Рат на остров Брач

При социализма бивша Югославия беше рекламирана като “Сън-сейшънъл Югославия” (от англ. игра на думи - “Слънце-сензационната”). Туристическият облик на страната се представяше главно от слънчевия Адриатически бряг, който сега принадлежи на Хърватия - простиращ се от полуостров Истрия на север до Дубровник на юг. Компанията “Юготурс” тогава предлагаше една седмица в Хърватия за 99 британски лири. Туроператорът не оцеля след гражданската война в Югославия, а самият Дубровник бе подложен на 7-месечна обсада и бомбардиран, докато Хърватия се бореше за независимост. След края на войната западните туристи се завърнаха в бившата югорепублика.

Заслужава си да посетите Хърватия както през лятото, така и през зимата. Не пропускайте прекрасните плажове с бял пясък край изумрудените води на Адриатическо море. Един от най-известните е Златни рат (Златният рог) на о-в Брач. Той е най-големият от островите в областта Далмация и третият в Адриатика. Златни рат представлява парче суша, което се врязва като рог в морето, а по двете рамене на ивицата са разположени прекрасни плажове. Опатия пък е известен летен и зимен курорт. Лятото температурите не прескачат 25 градуса, а зимата не падат под 10. Опатия е разположен на залив и е заобиколен с красивите гори на планината Учка. Наблизо се намират няколко ски курорта.

Камбоджа 

Будистки монаси си почиват пред известния храмов комплекс Ангкор Ват в Камбоджа.
Будистки монаси си почиват пред известния храмов комплекс Ангкор Ват в Камбоджа.

Бившата Демократична Кампучия - така Камбоджа е наричана при управлението на Червените кхмери (1975—1979), е красива страна в югоизточната част на Азия. Преди 40 години Червените кхмери, начело с Пол Пот, основават кървава диктатура и започват да прилагат систематичен геноцид, чиито жертви са над 3 млн. души. Пол Пот налага агресивна политика на преместване на хора от градовете в провинцията в опит да пречисти камбоджанския народ. Интелектуалците и буржоазията са избити.

След Парижките мирни споразумения през 1991 г. Камбоджа за кратко е управлявана от ООН. Световната организация се оттегля след провеждането на демократични избори.

Столицата на страната Пном Пен е изградена в красив френски колониален стил. Задължително е посещението на удивителния храмов комплекс Ангкор Ват, смятан за най-големия религиозен монумент в света. В последните години комплексът се превръща в една от най-големите туристически атракции, като през 2013 г. е посетен от над 2 милиона чуждестранни туристи.

Заслужава си човек да посети и девствените плажове на Камбоджа. Според “101 неща, които да правим в Пном Пен” на TripAdvisor най-популярни сред туристите са двата музея за геноцида – “Чоеунг Ек” и на “Туол Сленг”.

Заливът Халонг във Виетнам е признат от ЮНЕСКО за световно историческо наследство.
Заливът Халонг във Виетнам е признат от ЮНЕСКО за световно историческо наследство.
Виетнам

Виетнам може да се похвали както с френско колониално наследство, така и с един от най-добрите рейтинги по отношение на стабилността.

След войната (1954 – 1975) Северен и Южен Виетнам се обединяват през 1976 г. в Социалистическа република Виетнам. Страната е разорена след многогодишната война, в която загиват до 3 млн. души. От началото на 90-те г. обаче Виетнам се превърна в интересна дестинация за западните туристи. Развитието на туризма особено в крайбрежните зони се подкрепя от значителни държавни и частни инвестиции. Само през 2009 г. страната е посетена от 3,7 млн. западни туристи.

40 години след като последният американски хеликоптер напуска американското посолство, войната все още е една от главните теми, които вълнуват чужденците. Топатракцията в град Хошимин е Музеят с артефакти от войната, бившата Галерия на американските престъпления. Популярни туристически дестинации са също бившата имперска столица Хюе в централната част на страната, известна със своите паметници и архитектура. Една от най-големите атракции е заливът Халонг (Залив на драконите) в Южнокитайско море, обявен от ЮНЕСКО за световно историческо наследство.

Намибия 

В Намибия туристите могат да посетят села, в които хората живеят така, както са го правили преди столетия.
В Намибия туристите могат да посетят села, в които хората живеят така, както са го правили преди столетия.

Бившата германска колония бе обявена миналата година за най-добрата страна за пътуване в света от читателите на списанието за туризъм Wanderlust. “Страната предлага добър стандарт, отлична инфраструктура и приключения на световно ниво. В допълнение хората в Намибия пазят дивата природа и тя е единствената държава в света, където е налице увеличение на популацията на носорози, слонове и лъвове”, коментира главният редактор на списанието Лин Хъгс. Намибия е една от най-популярните дестинации в Африка, известна със своя екотуризъм. За този вид пътешественици са осигурени колиби и подслони в много от резерватите. Страната освен това е известна със залежите на едни от най-редките метали на планетата, които се добиват в трудни пустинни терени.

Невинаги обаче Намибия е била символ на туристическия рай. Страната е известна с кървавите събития в началото на XX век, когато там е провеждано етническо прочистване, за което по-късно Германия се извинява. Много повече хора обаче загиват във войната за независимост от Южна Африка, под чийто контрол попада след това. Конфликтът се проточва четвърт век и приключва на 21 март 1990 г.

В центъра на столицата на Никарагуа - Манагуа, са се запазили някои от красивите сгради в колониален стил.
В центъра на столицата на Никарагуа - Манагуа, са се запазили някои от красивите сгради в колониален стил.
Никарагуа

Никарагуа преживява няколко военни диктатури. Най-продължителната е на фамилията Сомоса, която управлява в продължение на 42 г. през XX век.

През 60-те, 70-те и 80-те години на миналия век в американската администрация във Вашингтон е много популярна теорията за доминото, според която революционна вълна заплашва южните граници на страната. В резултат на това ЦРУ снабдява с пари опозицията на сандинистките революционери и така всъщност продължава кървавия конфликт в страната. 30 000 души са убити във войната между сандинистите и контрите.Тя приключва през 1990 г., когато се провеждат демократични парламентарни избори.

Страната е в руини и първите туристи, които пристигат, установяват, че по обменния курс на местната валута за по-малко от една британска лирамогат да станат милионери, припомня в. “Индипендънт”. Никарагуа днес е най-безопасната страна в Централна Америка, твърди компанията “Джърни Латин Америка”. Фирмата предлага групови пътувания в Никарагуа, които показват на туристите вулканични пясъчни дюни, лагеруване в гората и едни от най-хубавите плажове на Тихоокеанското крайбрежие. В столицата Манагуа все още има много поражения, за които ще решите, че са причинени от бомбардировки. Те са резултат от силното земетресение от 6,2 през 1972 г., което разрушава почти целия град.

Колумбия 

В Колумбия ще откриете малки исторически градчета със сгради, боядисани в неповторим стил.
В Колумбия ще откриете малки исторически градчета със сгради, боядисани в неповторим стил.

За Колумбия британското външно министерство сега дава следното определение: “Незаконни въоръжени групи се занимават с търговия на дрога и сериозни престъпления, включително похищения с цел откуп или по политически причини, пране на пари и рекет.” За много западни стандарти това определение продължава да звучи стряскащо. В сравнение с последните 50 години обаче животът в тази страна в Южна Америка сега е обнадеждаващо безопасен. Мирното споразумение между президента Хуан Сантос Калдерон и лидера на бунтовниците от ФАРК скоро трябва да бъде подписано. Статистиката показва, че нивото на похищенията в столицата Богота е паднало наполовина спрямо най-високото си ниво отпреди 5 г.

Сред градовете, които трябва да посетите в Колумбия, на първо място е Картахена - невероятно рибарско селище на карибското крайбрежие, което може да се похвали с исторически стар град и красива колониална архитектура. То е едно от най-безопасните места в страната, затова повечето круизни кораби спират там. Следващите в списъка са столицата Богота, която кипи от живот, и крайбрежният романтичен Санта Мария. Това е най-старият град в Колумбия, разположен край морето и заобиколен от красивите планини Сиера Невада де Санта Марта.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X