Напишете дума/думи за търсене

6 държави, преживели войни, които сега са рай за туристите

Дубровник, който преживя 7-месечна обсада, е перлата на Хърватия.

Представяме ви 6 страни, които доскоро бяха поле на военни конфликти и много рискови за западните туристи. Сега обаче те вече са сигурни дестинации и чужденците отново се върнаха там.

Хърватия

Плажът Златни Рат на остров Брач
Плажът Златни Рат на остров Брач

При социализма бивша Югославия беше рекламирана като “Сън-сейшънъл Югославия” (от англ. игра на думи - “Слънце-сензационната”). Туристическият облик на страната се представяше главно от слънчевия Адриатически бряг, който сега принадлежи на Хърватия - простиращ се от полуостров Истрия на север до Дубровник на юг. Компанията “Юготурс” тогава предлагаше една седмица в Хърватия за 99 британски лири. Туроператорът не оцеля след гражданската война в Югославия, а самият Дубровник бе подложен на 7-месечна обсада и бомбардиран, докато Хърватия се бореше за независимост. След края на войната западните туристи се завърнаха в бившата югорепублика.

Заслужава си да посетите Хърватия както през лятото, така и през зимата. Не пропускайте прекрасните плажове с бял пясък край изумрудените води на Адриатическо море. Един от най-известните е Златни рат (Златният рог) на о-в Брач. Той е най-големият от островите в областта Далмация и третият в Адриатика. Златни рат представлява парче суша, което се врязва като рог в морето, а по двете рамене на ивицата са разположени прекрасни плажове. Опатия пък е известен летен и зимен курорт. Лятото температурите не прескачат 25 градуса, а зимата не падат под 10. Опатия е разположен на залив и е заобиколен с красивите гори на планината Учка. Наблизо се намират няколко ски курорта.

Камбоджа 

Будистки монаси си почиват пред известния храмов комплекс Ангкор Ват в Камбоджа.
Будистки монаси си почиват пред известния храмов комплекс Ангкор Ват в Камбоджа.

Бившата Демократична Кампучия - така Камбоджа е наричана при управлението на Червените кхмери (1975—1979), е красива страна в югоизточната част на Азия. Преди 40 години Червените кхмери, начело с Пол Пот, основават кървава диктатура и започват да прилагат систематичен геноцид, чиито жертви са над 3 млн. души. Пол Пот налага агресивна политика на преместване на хора от градовете в провинцията в опит да пречисти камбоджанския народ. Интелектуалците и буржоазията са избити.

След Парижките мирни споразумения през 1991 г. Камбоджа за кратко е управлявана от ООН. Световната организация се оттегля след провеждането на демократични избори.

Столицата на страната Пном Пен е изградена в красив френски колониален стил. Задължително е посещението на удивителния храмов комплекс Ангкор Ват, смятан за най-големия религиозен монумент в света. В последните години комплексът се превръща в една от най-големите туристически атракции, като през 2013 г. е посетен от над 2 милиона чуждестранни туристи.

Заслужава си човек да посети и девствените плажове на Камбоджа. Според “101 неща, които да правим в Пном Пен” на TripAdvisor най-популярни сред туристите са двата музея за геноцида – “Чоеунг Ек” и на “Туол Сленг”.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X