Напишете дума/думи за търсене

10-те най-желани атракции в света (галерия)

Останките на Древния Рим в италианската столица СНИМКИ: АВТОРЪТ И АРХИВ

Вечният град и Ватиканът са най-предпочитаните туристически маршрути в света.

Така твърди класацията на 10-те туристически атракции, които са любими на пътешествениците от целия свят и които са били резервирани най-често миналата година.

Списъкът е изготвен от “Трип Адвайзър”, най-популярния портал за резервации на ваканции по света, в който се публикуват и рецензии на туристите. Той има 390 млн. уникални потребители на месец.

Класацията топ 10 на “Трип Адвайзър” анализира тенденциите в предпочитанията на пътешествениците на базата на резервациите им от януари 2016 г. до днес, както и въз основа на новите туристически продукти, лансирани между януари и март 2017 г.

Рим и Ватиканът са царете в класацията с три маршрута, които присъстват в нея. Според експертите това се дължи до голяма степен и на пристигането през миналата година на голям брой поклонници във Вечния град заради Светата година за църквата. Милиони туристи от всички краища на планетата не само са резервирали предварително екскурзиите си, а и са купили онлайн оферти “прескочи опашка” (Skip the Line), за да си спестят чакането за билети пред гишетата на музеите.

Ето и класацията.

1. Ватиканските музеи

Най-много резервации има чрез Skip the Line за разглеждане в малки групи на Ватиканските музеи с катедралата “Свети Петър” и Сикстинската капела.

Базиликата “Свети Петър” е построена по инициатива на папа Юлий II между 1506 и 1626 г. Тя е издигната на мястото на предишна базилика, построена по волята на император Константин I. Колонадата на площада е шедьовър на Бернини – полукръгът символизира ръцете на църквата, които обгръщат цялото човечество. На Бернини са и 140-те статуи върху колонадата. В базиликата пък се намира шедьовърът на Микеланджело Буонароти “Пиета” – единствената творба с автограф от гения. 

2. Древен Рим и Колизеят

Пак чрез Skip the Line туристите са резервирали половиндневни пешеходни турове в Древен Рим и Колизея.

Какъв е произходът на Колизея? Първоначално амфитеатърът служел за гладиаторски битки и спектакли. Издигнат е от императорите от династията на Флавиите на място, където се намирало изкуственото езеро на Нероновата резиденция Domus Aurea.

Първото наименование Amphitheatrum magnum било заменено през Ранното средновековие с Colyseum. Смята се, че то идва от Нероновия колос, издигнат наблизо. Изграждането на Колизея започва през 72 г. сл. Хр. и се финансира със средства от плячкосването при войните.

Колизеят е открит официално през 80 г. сл. Хр. от Тит, но е завършен окончателно от Домициан. Бил е реставриран няколко пъти до V в.

Колизеят загубва първоначалните си функции през VI в. 

3. Рим с автобус

Изключително популярни са туровете за разглеждане на Рим с автобуси, оборудвани с аудиоекскурзовод, в които туристът може да слиза и да се качва на всяка от спирките по маршрута (Rome Hop-on Hop-off Sightseeing Tour). 

4. Чикаго

Речен круиз в Чикаго за разглеждане на архитектурата. По време на тези турове по река Чикаго може да се разглеждат с помощта на екскурзовод най-известните забележителности на американския град, но също така и тези, които на пръв поглед не се забелязват. По време на речните турове туристите могат да се насладят на над 40 известни сгради и да преминат под историческите мостове на града. 

5. Ватиканът пеша за 1/2 ден

Пак Ватиканските музеи, Сикстинската капела и базиликата “Свети Петър”, но този път става въпрос за половиндневни пешеходни турове чрез Skip the Line.

Музеите са разположени във вътрешността на Ватикана и съдържат една от най-ценните колекции от произведения на изкуството в света. Тя е събирана в продължение на векове от различни папи.

Сикстинската капела и папските апартаменти са с фрески на Микеланджело и Рафаело. 

6. Световният търговски център в Ню Йорк

Вход за обсерваторията One World в Световния търговски център в Ню Йорк. Оттам, или на близо 400 метра височина, се открива невероятна гледка към Манхатън и към Голямата ябълка. На последните етажи на Кулата на свободата (Freedom Tower), където се намира обсерваторията, може дори да се ожените. Тя беше открита през 2015 година. 

7. Големият каньон и язовир “Хувър”

Дневен тур на западния ръб на Гранд каньон и на язовир “Хувър” с тръгване от Лас Вегас. Язовирът е построен през 1935 г. от железобетон и се намира в Черния каньон по поречието на Колорадо, на границата между щатите Аризона и Невада.

За изграждането на структурата, висока 221 метра и дълга 201 м в основата, са били използвани 3 400 000 куб. м бетон. При откриването си е била най-голямата ВЕЦ и най-голямата бетонна структура в САЩ. Носи името на президента Хърбърт Хувър, който изиграва голяма роля при изграждането му. 

8. Емпайър Стейт Билдинг

Билети за обсерваторията на Емпайър Стейт Билдинг в Ню Йорк. Намиращата се на 86-ия етаж на небостъргача наблюдателница предлага вълшебна панорама на 360 градуса. От височина 320 метра Ню Йорк и неговите пулсиращи улици изглеждат в краката ви. Оттам може да се види как слънцето изгрява иззад Статуята на свободата или пък как залязва над Таймс скуеър. 

9. “Саграда фамилия” в Барселона

Приоритетен вход за туровете в катедралата “Саграда Фамилия” в Барселона. В превод името на базиликата означава Светото семейство. През 2010 г. тя е провъзгласена за базилика от папа Бенедикт XVI. Строежът ѝ започва през 1882 г., а година след това Антонио Гауди е назначен за главен архитект. През 1926 г. той умира и строежът спира. И до днес сградата не е окончателно завършена. Тя е един от символите на Барселона. 

10. Бурж Халифа в Дубай

Входни билети за визита на кулата Бурж Халифа - небостъргача, символ на Дубай. Със своите 828 метра височина това е най-високата сграда, построена в света досега. Тя е открита официално през 2010 г. Кулата е част от новия комплекс “Даунтаун Дубай”, който е близо до главния търговски квартал на града. 

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X