Напишете дума/думи за търсене

Мечтаното пътуване до Италия е възможно и с по-малко средства (галерия)

Aко от години си мечтаете да видите Италия и ако не се поддавате на страха от атентати, сега е моментът да пътешествате из Ботуша.

Едва ли ще намерите по-евтини хотели и туристически услуги в Рим и другите големи италиански градове.

Цените на нощувките във Вечния град, но и в много други градове през януари и февруари 2016-а достигнаха рекордно ниски цени и на повечето места все още държат тези цени. Собствениците на хотели и ресторанти твърдят, че спадът стига до 50%.

Кризата е ударила яко римските хотелиери. Страховете от атаки във Ватикана и Италия провалиха очакванията за бум в туризма през юбилейната година на католическата църква.

Това, което се случва в момента по сайтовете за онлайн резервации на нощувки в Рим, Милано, Флоренция и други градове, е наистина без прецеденти.

Двойна стая със закуска и безплатен интернет в двузвездни хотели в центъра на Рим и Флоренция например струва 30 евро, или по 15 евро на човек. Има обаче и още по-ниски хотелски цени, или по

12-13 евро нощувката на човек. С подобни оферти е пълно по мегатърсачки като trivago, kayak и ebooking. Четиризвезден хотел може да се намери по 40 евро двойната стая, или 20 евро на човек.

Може да пиете вода от чешмите и фонтаните – тя е изключително чиста.
Може да пиете вода от чешмите и фонтаните – тя е изключително чиста.

В Рим повечето от хотелиерите очакваха приток от туристи за юбилея и направиха инвестиции в структурите си, така че сега са принудени да разпродават нощувките на безценица, за да оцелеят. Още повече че се конкурират с десетки пиратски B&B (bed&breakfast - легло и закуска), които предлагат изгодни цени, но не плащат данъци.

В момента обаче туристите могат спокойно да спят по хотели, а не в стаи под наем, за да пестят, тъй като цените са ниски навсякъде. Зимни разпродажби, достигащи 50, дори 70% намаления, текат и по магазините.

Ако решите да пътувате сега в Италия, ето 8 съвета как да го направите най-изгодно.

1. В големите градове е изгодно да си купувате city card.

Има различни видове градски карти – важат за 3, 5 или 7 дни. Те позволяват да се движите свободно с градския транспорт, включват билетите за основните музеи, както и намаления за входа на други музеи и галерии. В първия момент цената на картата може да ви се стори висока, но ако си направите сметка колко бихте изхарчили поотделно за всеки билет, ще видите, че е много изгодна.

2. Ползвайте безплатни пешеходни турове.

Във всички големи италиански градове съществуват т.нар. free walking tours, или безплатни пешеходни турове. Техни водачи са обикновено местни студенти по история на изкуството или младежи, които искат да вземат книжка за екскурзовод. Туровете обикновено са на различни езици. Открийте ги чрез Google за съответния град – така ще си спестите пари за екскурзовод и ще видите забележителностите както подобава. Обикновено срещата на желаещите е на централно място, след което се обикаля групово за 2 или 4 часа. Ако желаете, накрая може да оставите малък бакшиш на екскурзовода. 

С нискотарифни автобуси Италия се обикаля най-изгодно.
С нискотарифни автобуси Италия се обикаля най-изгодно.

3. Винаги проверявайте кога са безплатните дни за музеи.

Обикновено във всеки град в Италия в някои дни входът в музеите е гратис, а в Неапол целият месец май е безплатен. По принцип държавните музеи в много градове, включително в Рим, са безплатни всяка първа неделя от месеца.

4. Хранете се евтино на пазарите.

Много италиански пазари имат зони или сергии, на които е възможно да хапнете нещо прясно и току-що сготвено на много ниски цени. Освен че ще спестите, може да бъдете сигурни и че ще опитате пресни продукти. 

В повечето големи градове като Милано има безплатни пешеходни турове с екскурзовод.
В повечето големи градове като Милано има безплатни пешеходни турове с екскурзовод.

5. Купувайте изгодни билети за влак, самолет, автобус.

В Италия има опция и да смените вашите билети чрез сайта cambiobiglietto.it. В него се публикуват най-различни оферти. Може да си купите и съвсем изгодни билети за концерти и други спектакли.

Билети може да купувате и от друга платформа – subitobiglietti.it. И тук се продават билети и за концерти, и за самолет. Ако искате да замените билета си за влак или автобус с друг, тогава може да използвате интернет портала scambiаtreno.it. 

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X