Напишете дума/думи за търсене

Плажен екскурзовод за красива кожа

Що е то SPF на плажното мляко?

Нека се придържаме към закона на лятото – припичането на плажа да се случва само след намазване със слънцезащитен крем. Важно е обаче, когато правим избор на слънцезащитна козметика, да имаме предвид SPF фактора (Sun Protection Factor). Какво означава тази абревиатура? Ако по принцип кожата ни почервенява след като сме стояли на слънце 20 минути и се намажем с крем с SPF фактор 50, то тогава можем да очакваме, че ще изгорим след 50x20 минути. Това прави 1000 минути или след няколко часа, но само ако не влизаме във водата и не отмиваме слънцезащитния крем. С едно изречение - SPF показва колко време, след като се намажем с крем, може да стоим на слънце без да изгорим.

Избягвайте термална вода на плажа

Сигурно сте виждали жени на плажа, които пръскат лицето си с термална вода. Правят го с искреното желание да овлажнят изсушената си от слънцето кожа, но те не знаят, че постигат обратния ефект. Истината е, че когато мокрим лицето си, то се дехидратира още повече. Добре е да използваме термалната вода след плаж, защото има овлажняващ ефект и противовъзпалително действие. Ако след душ видите зачервено местенце по тялото си или усетите дискомфорт, напръскайте с нея и ще ви облекчи. Стане ли кожата ви стегната и изсушена, я намажете със специален продукт за след слънце. Той ще я успокои и хидратира. И обикновеният лосион за тяло върши работа, съветват дерматолозите. А за да не се върнете от море със слама на главата вместо коса, ползвайте слънцезащитен шампоан за коса. Продуктът се нанася на мокра коса и я пази от изсушаване и цъфтеж.

Дрехи с UV защита

Доказано е, че ултравиолетовите лъчи минават през дрехите, но вече има красиви тоалети за плажа, които са с бонус - UV защита. Поровете в Интернет и ще откриете. Австралийците пък са изобретили чадъри, под които спокойно може да си лежите на плажа и нито един UV лъч да не може да стигне до телцето ви. Ако сте с много светла кожа и обичате слънцето, се покрийте с тънък памучен шал или парео и пак си лежете на пясъка. Но плажното масло преди това все пак е задължително.

Да се подготвим ли за морето със солариум

Дерматологът д-р Ана Пейкова казва, че е против солариумите: „Препоръчвам ги преди море само на много бели хора, които имат слънчева алергия. Добре е те да подготвят кожата си с няколко посещения в солариум за по 2-3 минути. За всички други не са препоръчителни, защото вредата им за кожата е доказана”, убедена е д-р Пейкова.

Белезите, кола маската и слънцето

Слънцето не се отразява добре на хората със склонност към пигментации по кожата. Тъмните петна могат да са причинени от хормонален дисбаланс, да са следствие на раздразване на кожата и излагане на слънце или след кола маска и плаж. Някои недоказани като произход кремове също водят по пигментация. Не забравяйте, че белезите по тялото потъмняват още повече от слънцето. А що се отнася до кола маската, при нея се отстраняват мъртвите клетки от горния слой на кожата и тя остава незащитена ако веднага след това се изложим на слънце. Затова нека плажът остане за следващия ден. Така си спестяваме риска от възпаление.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X