Напишете дума/думи за търсене

Цялата истина за SPF защитата и защо фактор 30 е достатъчен за всички

Дойде време да купим отново слънцезащитен крем. Последните чудеса в индустрията за красота обещават не само да ни предпазят от вредните слънчеви лъчи, но и да ни избавят от бръчките и целулита, да направят косата ни гладка и еластична, въобще да ни подарят вечна младост. Какво трябва да знаете, когато подбирате слънцезащитен продукт?

SPF средствата трябва да съдържат UVA и UVB фактор

На организма ни въздействат два спектъра лъчи: UVB активират изработването на меланин в клетките, образуват тен и може да причинят изгаряне. UVA лъчите са по-опасни – те действат тайно, без да оказват видимо въздействие върху кожата. Именно UVA лъчите може да предизвикат генетични мутации в клетките на дермата и да причинят преждевременно остаряване и дори рак. Затова бъдете внимателни и купувайте слънцезащитни продукти, които ще ви предпазят и от двата типа лъчи.

SPF не гарантира защита от лунички и пигментни петна

Последните изследвания показват, че луничките и пигментните петна не винаги се влияят от слънчевото излъчване. Много е вероятно да ги провокират стрес, вълнение, страх и дори заболявания на вътрешните органи. В рисковата група са хората, които принадлежат към 3 – 4 фототип – тоест тези, които бързо придобиват тен.

Кремовете с SPF не са опасни

Напоследък все по-често се говори, че козметиката с химически компоненти може да са опасни и дори да провокират ракови заболявания. Според специалистите вредните вещества (титан, желязо) образуват защитен филтър на повърхността на кожата, но не могат да проникнат в по-дълбоките слоеве, за да предизвикат изменения в структурата на клетката.

Допълнителни бонуси

Повечето от съвременните SPF средства не само защитават от слънцето, но и осигуряват още преимущества – някои от тях съдържат автобронзант, други хидратират ефикасно, трети се борят с целулита и т.н. Границите между продуктите за плаж и тези, които се грижат за здравето и красотата ни, все повече се заличават. Амнокиселини, антиоксиданти, хиларонова киселина, витамини, масла, патентовани формули – всички те действат комплексно.

Максималната цифра: SPF 30

Фактор 30 е напълно достатъчен дори и за хората от 1 фототип (с бяла кожа, която бързо изгаря). Всяка цифра над него е просто маркетингов ход. В кремовете с SPF 100, 70, 80 обикновено има много сгъстители, за да се нанасят на по-плътен слой, а това увеличава защитата най-много с 2%. В горещо време в града може да използвате SPF 8 – 10, а на плажа – между 15 и 30 в зависимост от типа на кожата ви.

Трябва и да хапвате SPF

Защитата от вредните лъчи трябва да се осигурява не само отвън, но и отвътре. През пролетта и лятото включете в менюто си продукти, които ще стимулират изработката на меланин и антиоксидантната активност на клетките. Сред отличниците са доматите и динята, които съдържат антиоксиданта ликопен – той увеличава с цели 33% естествената защита на кожата от UV лъчението и намалява риска от ракови заболявания.

Сьомгата е богата на омега-3 мастни киселини, които се борят със свободните радикали, образувани от слънчевите лъчи. Морковите и картофите съдържат каротен (защитават и подсилват тена), а тъмният шоколад прави кожата с 25% по-малко чувствителна към слънчевите лъчи. Белият, зеленият и черният чай пък понижава с 30% риска от меланома.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X