Напишете дума/думи за търсене

Мечтаното пътуване до Италия е възможно и с по-малко средства (галерия)

На много пазари има щандове за прясно сготвени ястия на изгодни цени.
На много пазари има щандове за прясно сготвени ястия на изгодни цени.

6. Пътувайте нискотарифно с автобуси между големите градове.

Отскоро и в Италия по подобие на други страни в Европа е възможно да се пътува нискотарифно с автобус. Това може да стане чрез low cost компанията за автобусен транспорт “Мегабус”.

Билетите, които предлага за транспорт между големите италиански градове, са възможно най-евтините.

Разстоянието между Рим и Милано може да ви струва 5 евро. За билет от Неапол до Милано (770 км) билетът може да ви излезе и 9 евро.

На практика нискотарифният автобусен превоз е много по-изгоден и от влаковете, и от самолетите. По-евтин е дори от услугите на Bla Bla Car (при тях се споделя с други пътници пътуването в кола между две дестинации).

Разбира се, времето за придвижване чрез “Мегабус” е по-дълго, отколкото с влак, но автобусът е за хора, които искат да спестят. Билетите винаги се купуват онлайн на сайта megabus.com. На всяка спирка в даден град има пауза от 40 минути. Затова и придвижването от Рим до Милано (560 км) варира между 9-10 часа.

Ако нямате ограничения във времето и датите, може да изберете възможно най-изгодния билет така, както се прави и при резервациите за нискотарифните самолетни компании.

Туристите, които разполагат с време, могат да разгледат Италия изгодно, наслаждавайки се на пейзажите по пътя.

7. В Рим никога не си купувайте вода от магазините и баровете.

Достатъчно е да носите празна бутилка у себе си, която да пълните с вода от чешмите и фонтаните – тя е изключително чиста.

Информирайте се от кои места са най-красивите панорами към градовете – в Рим например от паметника на капитан Петко на хълма Джаниколо се открива красива гледка
Информирайте се от кои места са най-красивите панорами към градовете – в Рим например от паметника на капитан Петко на хълма Джаниколо се открива красива гледка

8. Ползвайте безплатните спа зони.

Кой казва, че спа е лукс, който могат да си позволят само хората с пари? В Италия има много места, където всеки може да се наслади гратис на спа (идва от латинското Spa, или Salus Per Aquam – здраве посредством вода). Ето къде се намират те:

- Термите на Банячо, Le Terme di Bagnaccio

Те се намират до град Витербо, област Лацио, на 80-ина километра северно от Рим. Това е зона, богата на минерални извори. Термите са на открито сред природата, извън населени места. От басейните с минерална вода може да се насладите на Апенините в далечината.

- Термите Карлети, Le Piscine Carletti

Включват няколко басейна с прозрачна вода до 58 градуса. Изключително посещавани са и през седмицата, особено при пълнолуние. Намират се на 3 км от Витербо.

- Термите на Сатурния, Le Terme di Saturnia

Почти всички в Италия познават платения термален център на Сатурния в Тоскана, един от най-добрите и най-луксозните на Апенините. Близо до него обаче има и водопад с минерални води, където всеки може да се къпе гратис. Прочутите със сярното си съдържание терми на Сатурния оформят прелестна картина пред очите ви, докато шофирате по пътя над тях. От него се виждат Il Gorello, а така също и Le Cascate del Mulino, където може да се изкъпете гратис. 

Безплатните терми на Сатурния в Тоскана са едни от най-посещаваните в Италия.
Безплатните терми на Сатурния в Тоскана са едни от най-посещаваните в Италия.

- Термите на Сан Кашано, Le Terme di San Casciano

Те се намират точно под средновековния град Сан Кашано в Тоскана. Древноримските басейни с минерална вода са действащи и днес. Намират се близо до прочутите термални центрове на Сан Кашано, които са срещу заплащане.

- Термите на Бормио, Le Terme di Bormio

Безплатните терми се намират близо до платените минерални центрове Bagni Vecchi и Bagni Nuovi на Бормио, област Ломбардия. Безплатните извори са формирани в естествен басейн с камъчета, в който се събира гореща вода от скалистите стени. Пейзажът наоколо спира дъха, особено през зимата, когато всичко е покрито със сняг. 

Горещата минерална  вода в Бормио е чудесна  алтернатива за релакс през зимата.
Горещата минерална вода в Бормио е чудесна алтернатива за релакс през зимата.

- Термите на Фордонджанус, Le Terme di Fordongianus

Фордонджанус е термален район на река Тирсо в Сардиния, познат от древни времена. Там се намира и археологическа зона от древноримската епоха. В открит басейн и до днес се стичат както горещите води от минералния извор, така също и студена вода, която охлажда общата температура.

- Термите на Сан Филипо, I Bagni San Filippo

Те са разположени до връх Амиата в Тоскана. Водите съдържат прахообразни частици, които остават по телата на къпещите се, превръщайки ги в бели “призраци”. Ефектът е изключителен – особено нощем. Има и малки водопадчета и кладенчета.

- Термите на Петриоло, Le Terme di Petriolo

Петриоло е прочута с лековитите си свойства минерална зона до Сиена, Тоскана. Там се намират платени терми, но съществува и безплатна зона до течението на Фарма, където има няколко вира с гореща вода до 43 градуса.

Всички информации и снимки са публикувани в блога за Италия Sofiarim.com. 

Пантеонът в Рим все още може да се види гратис. Министърът на културата обаче обмисля въвеждането на билети в бъдеще.
Пантеонът в Рим все още може да се види гратис. Министърът на културата обаче обмисля въвеждането на билети в бъдеще.

Капитолийският хълм в Рим. Държавните музеи и археологическите зони са безплатни всяка първа неделя от месеца. СНИМКИ: АВТОРЪТ
Капитолийският хълм в Рим. Държавните музеи и археологическите зони са безплатни всяка първа неделя от месеца. СНИМКИ: АВТОРЪТ
       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X