Напишете дума/думи за търсене

На разходка из Италия с малко пари

Няколко идеи за пътешествие до красиви, но далече от тълпите места на Ботуша

Загадъчни замъци, горещи терми на открито и най-вече вино, вино, вино - това са само няколко идеи как да прекарате емоционално, но и нискотарифно ваканцията си на Ботуша.

Италия не е сред страните с икономични туристически инфраструктури, но за сметка на това е пълна с изненадващи с чара си непознати места, в които може да спестите. Познавайки ги, може да избегнете големите градове, които са пълни с туристи и с надути цени.

Изола Санта до град Лука е известна като селото на феите.
Изола Санта до град Лука е известна като селото на феите.

Някои от тези маршрути бяха представени на завършилия неотдавна панаир на онлайн туризма във Флоренция - Buy Tourism Online (BTO), който е най-голямата борса по рода си в света.

Първото условие, ако искате да спестите, е да резервирате ваканциите си чрез интернет. Само така може да сравните цените на един и същи хотел в различните платформи и да изберете най-изгодната.

Започнете с trivago.it, сравнете задължително цената на същото място и в kayak.it, после вижте офертите и рецензиите на tripadvisor, а накрая и тези в сайта на хотела. Ако търсите вaканционни къщи или апартаменти със закуска в Италия, то тогава най-подходящо е да се обърнете към сайта homelidays.it Друг интересен портал е Casevacanze.it. Вижте и предложенията в Holidayinhouse.it.

С предложения може да ви помогне и сайтът homeaway.com. Друга интересна търсачка на къщи под наем е likibu.it.

Историческата железница свързва област Пиемонт с Локарно в Швейцария.
Историческата железница свързва област Пиемонт с Локарно в Швейцария.

Ако пък искате да се свържете директно със собствениците на апартаменти или къщи под наем, прегледайте сайта mediavacanze.it.

Открай време Тоскана е в топ предпочитанията на туристите за ваканция. Ако искате да резервирате всичко възможно за екскурзията си там, много полезен е сайтът turismo.intoscana.it. С идеи и информация може да ви помогне и visit-toscane.com, а също и сайтът discovertuscany.com.

Изба “Колемасари” в Чиниджано, до Гросето, наподобява дървена кутия.
Изба “Колемасари” в Чиниджано, до Гросето, наподобява дървена кутия.
Ето и няколко предложения за емоционални и нискотарифни маршрути далече от туристическите тълпи и от високите цени.

1. Селото на феите – Изола Санта

(Свети остров), в Гарфаняна, до град Лука в Северна Тоскана. Това е древно и загадъчно селце от най-мрачната епоха на Средновековието по течението на Турите Сека в Апуанските Алпи. Отивайки в него, се озовавате в сапунен мехур – каменните къщи се оглеждат в чистите зелени води като в огледало, а отгоре са надвесени планински върхове. И всичко това – на фона на шепота на птички и елфи. В Изола Санта е възможно да се нощува в стаи под наем в много от къщите, които служат като “разпръснат” хотел. Перфектно реставрирани апартаменти се наемат на скромни цени.

2. Замъкът на Лукреция Борджия в Градара

- той се намира на границата между областите Марке и Емилия-Романя, на 25 км от курорта Римини. Роден като военно укрепление през XII в., постепенно се превръща в знатна резиденция за властващите в района фамилии Малатеста, Сфорца и Дела Ровере.

В Баньо Виньони, до Сиена, “площадът” на селото е термален извор.
В Баньо Виньони, до Сиена, “площадът” на селото е термален извор.
Всичко в замъка е мистериозно - като се започне от кулата със зала за мъчения и се стигне до бляскавите салони и стаи. Тук може да се види и стаята на “отровителката” Лукреция Борджия, незаконната дъщеря на папа Александър VI, която пристига в замъка през 1494 г., когато е едва 14-годишна.

Tя е втората жена на Джовани Сфорца. Описваната открай време като фатална жена Лукреция Борджия била всъщност невинна девойка със златисти коси и сини очи. Тя станала жертва на “брачната” политика на баща си още от 11-годишна. Той принуждавал Лукреция да оставя съпрузите си в името на перверзните си интриги. Онези, които не искали да напуснат момичето, били отравяни. Джовани Сфорца се спасил от отравяне само защото подписал фалшив документ, че е импотентен. Славата на замъка на Градара обаче е най-вече заради легендарната и трагична любов между Паоло и Франческа, описана от Данте Алигиери в “Ад” на неговата “Божествена комедия”. Именно зад стените на замъка двамата младежи изгарят от страст, а после умират. В чаровното борго (средновековно село) на Градара може да се нощува и вечеря икономично.

3. Термите Баньо Виньони,

Тоскана - това е малко селце с огромен басейн с гореща минерална вода на открито. На практика той е “площадът” на селото. Неговите води извират от връх Амиата.

Избата “Рока ди Фрасинело” в Гаворано, Тоскана, е проектирана от световноизвестния архитект Ренцо Пиано.
Избата “Рока ди Фрасинело” в Гаворано, Тоскана, е проектирана от световноизвестния архитект Ренцо Пиано.
До горещия басейн се намира малката черква “Свети Йоан Кръстител”, има и спа хотел, както и чаровни ресторантчета. Наблизо е разположена и долината на мелниците – Ла Вале дей Мулини, произведение на инженерната мисъл в сферата на хидравликата.

4. Винарски изби - архитектурни бижута

в Тоскана. Какво е ваканция без вино? Тоскана е родината на едни от най-хубавите вина в света. С помощта на сайта winearchitecture.it може да си програмирате обиколка на качествени изби, които са и бижута на биоархитектурата и новите технологии. На всичкото отгоре са проектирани от световноизвестни архитекти.

Избата “Ил Боро” до Арецо е собственост на Феручо Ферагамо от известната модна индустрия. Това е комплекс от 3000 кв. м, потънал сред зеленина. В подземието може да се насладите на антична изба, преустроена по най-модерните технологии, а на горните етажи в имението може да се разгледа изложба с картини на Пикасо, Уорхол и Рембрандт.

В замъка на Градара, до Римини, е живяла Лукреция Борджия.
В замъка на Градара, до Римини, е живяла Лукреция Борджия.
Друга интересна изба е “Каяроса” в Рипарбела, до Пиза. Проектирана е от Майкъл Боле в типичен тоскански стил, но и по всички правила на фън шуй.

Още една изба си струва да се види - “Колемасари” в Чиниджано, до Гросето. Тя наподобява дървена кутия и е изградена по всички закони на биостроителството и биоклиматичното инженерство.

Световноизвестният архитект Ренцо Пиано пък е проектирал намиращата се в Гаворано, до Гросето, изба “Рока ди Фрасинело”. Идеята на Пиано е за повече загадъчност в архитектурата на избата. Нейните форми са елегантни, хармонични и семпли.

5. Жп линията “Виджецина” в Алпите,

област Пиемонт – това е емоционално пътешествие с влак през по-малко познатите части на Алпите.

Лукреция Борджия е сгодена за испански благородник още 12-годишна, а после е дадена за булка на Джовани Сфорца, в чийто замък в Градара отива да живее.
Лукреция Борджия е сгодена за испански благородник още 12-годишна, а после е дадена за булка на Джовани Сфорца, в чийто замък в Градара отива да живее.
Очаква ви пътуване от 52 км, пълно с тръпки - преминавате през мостове, от които се откриват надолу страховити и атрактивни панорами, “мушвате се” в тунели и гори, заобикаляте живописни водопади.

Историческата железница, която свързва Домодосола с швейцарския град Локарно, предлага планински маршрут, който не е за хора със слаби сърца – много често наклонеността достига 60%. Спектакълът, на който се наслаждавате обаче, е 100 на сто гарантиран. Може да си разделите маршрута на етапи, за да слизате и да разглеждате живописните селца по пътя в долината Виджецо, известна и като Долината на художниците. Неустоими са и панорамите към езерото Маджоре.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X