Напишете дума/думи за търсене

6-те емоционални дарби на женския мозък

Независимо дали става дума за културно влияние или чиста биология, мъжете и жените са склонни да бъдат различни в начините, по които се отнасят към емоциите си. Това до голяма степен се дължи на разнообразието в начина, по който функционират мъжките и женските мозъци.

Не е необичайно жените да изпитват известна фрустрация, когато дойде време за емоционални взаимодействия с мъжете около тях. От друга страна, за господата е характерно понякога да смятат, че жените имат някаква ясновидска сила.

И в някои отношения това е вярно. Женският мозък е експерт в разчитането на лица, интерпретирането на тоновете на гласа и анализирането на емоционалните нюанси.
Въпреки че са специалисти в областта, това не означава, че са безпогрешни.

Понякога мозъкът на жената също прави грешки, особено защото "емоционалните улики" не са обективни, а това е нещо, което винаги трябва да имаме предвид.

Нека анализираме емоционалните дарби, присъщи на женския мозък.

1. Дарът на силните емоции
Силните емоции не са спонтанни емоционални състояния. Те са наситени физически усещания, които са отговорни за предаването на мощни съобщения до мозъка.

Чрез тези силни емоции жените могат да създадат дълбока връзка, независимо дали е с болката на детето им тийнейджър, съмненията на партньора си относно кариерата му или щастието на приятел, който е постигнал целите си.

Според американката Луан Бризендин – доктор на медицинските науки и невросихиатър, това може да е свързано с количеството клетки, налични в женския мозък за разбиране на телесните усещания. Това означава, че увеличаването на естрогена, започващо от пубертета, изостря способността на мозъка да следва и чувства емоции.

Някои изследвания сочат, че областите на мозъка, отговорни за емоциите, са по-големи и по-чувствителни при жените. Ето защо, когато жената започне да усеща „нещо в стомаха си”, определени зони в мозъка се активират, като инсулата и предния цингуларен кортекс.

Тези структури и зони в мозъка са отговорни за прогнозирането, преценката, контрола и интегрирането на негативните емоции. Ето защо една жена тълкува ускоряването на сърдечния ритъм или свиването на стомаха като много интензивна емоция.

2. Дарбата за четене на емоции
Женският мозък е склонен да има способността бързо да разгадава мислите, вярванията и намеренията на другите въз основа на малки индикатори. Смята се, че тази голяма способност е резултат от действия на огледални неврони, които позволяват наблюдението, имитирането и отразяването на жестовете, позите, дихателните ритми, погледите и израженията на лицето на околните.

Женският мозък е особено опитен в тази форма на „емоционално огледало“, поради което може да кажем, че невроните при жените са свръхактивни, което силно стимулира емоционалната им връзка с останалите.

3. Дарбата да може да улавяш малки знаци
Жените са много умели в управлението на своята тъга или депресия, тъй като много често им се налага да живеят с интензивна емоционална комуникация поради биологичната си предразположеност.

Това означава, че ако жените разбират емоциите чрез невербална комуникация през 90% от времето, те очевидно трябва да живеят с това много по-често от мъжете, които разбират емоциите чрез жестове в около 40% от случаите.

4. Дарът на емоционалната памет
Женският мозък помни връзките като цял филм, а не по сцени. Той записва емоциите като спомени. Амигдалата (центърът на страха, гнева и агресивността) изследва всяко събитие според неговата емоционална интензивност.

5. Женският мозък не се справя добре с гнева
Въпреки факта, че мъжете и жените твърдят, че чувстват сходна способност да се справят с гнева, начинът на изразяване и освобождаване е много различен. В този смисъл е открита структурна разлика в амигдалата, която е по-голяма при мъжете.

Въпреки това зоните, отговорни за контролирането на тези ситуации (префронталната кора) обикновено са доста по-големи при жените. Освен това количеството на рецепторите за хормона тестостерон е различно при различните хора.

С други думи, начинът, по който една жена се справя с гнева, не е свързан само с обществени и образователни норми, но може да се дължи и на склонността на женския мозък да обмисля ситуации и да предотвратява последствията от конфликт.

В този смисъл бихме могли да кажем, че жените са склонни да добавят допълнителен етап към обработката на емоциите, което допринася за „ преобръщането“, интензивността, причините и последствията от ситуацията, преди да отприщят гнева си.

6. Дарбата на наситената сензитивност
Не е изненадващо, че жените съставляват голям процент от свръхчувствителните хора. Страхът, стресът, гените, естрогенът, прогестеронът и биологията на мозъка често се комбинират по такъв начин, че рискът от страдание от емоционални разстройства като депресия и тревожност е много висок.

Има учени, които предполагат, че чувствителността към определени мутации на естроген, като CREB-1, повишава уязвимостта на женския мозък към биохимичен дисбаланс, който пречи на здравословното емоционално състояние.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X