Напишете дума/думи за търсене

Мъжки срещу женски мозък - 12 интересни разлики

Адам и Ева, мъжът и жената, са различни анатомично, емоционално и по природа. Но разликите между половете не свършват дотук.

Мозъците на мъжа и жената са структурирани по различен начин и това се дължи на разликите в самия орган, техните логически разсъждения, възприятия, анализи, емоции и усещането за звук и пространство. Главният им мозък варира в зависимост от химията, обработката, активността и структурата.

1. Структура

Мъжкият мозък е с 10% по-голям обем, докато женският има по-дебел кортекс. За разлика от общоприетото схващане, това няма ефект върху интелигентността и ума. Но много хора приписват повечето мозъчен обем при мъжете на интелигентността, а по-дебелите кори при жените - на ума.
Мъжете имат 14 по-големи мозъчни области, докато жените имат 10. Господата се нуждаят от повече неврони, за да контролират своята по-голяма мускулна маса и по-голям размер на тялото, и заради това обикновено имат по-голям мозък.
Въпреки разликите учените са убедени, че мъжките и женските мозъци имат повече прилики, отколкото разлики.

2. Решаване на проблеми
Жените като цяло са известни с клюките и са по-склонни да се заяждат. Причината за това е, че женският мозък не може да класифицира или обработи определен проблем.
Мъжете, от друга страна, могат да класифицират проблемите, като ги разделят и след това да решат всеки от тях поотделно. Освен това мъжете са склонни да виждат проблемите и да ги разрешават директно поради силните връзки между областите на „възприятие“ и „действие“ на мозъка им. От друга страна, жените са по-склонни да комбинират логика и интуиция, когато решават проблем.

3. Комуникация и реч
Причината, поради която всеки път, когато жената печели дебат или общува по-добре с детето, отколкото мъжът, е, че тя е по-добър комуникатор. Тя е много пъти по-добра в артикулирането на думи.
И научното обяснение за това е, че в мъжкия мозък лявото полукълбо е по-функционално от дясното. Докато в женския мозък и дясното, и лявото полукълбо са равномерно функционални. За разлика от мъжете, жените имат повече словесни центрове в мозъка си, обикновено както от лявата, така и от дясната страна.

Мъжете могат по-добре да разбират словесните сигнали, но не и езика на тялото, езиковите сигнали и други методи за комуникация. Тъй като частта от мозъка, която улавя езиковите знаци, и работи, когато ги използва, е по-тънка в мъжкия мозък в сравнение с женския.
Затова мъжете се борят да разберат фините нюанси в езика и са по-малко склонни да говорят в много ситуации. Но жените умеят да общуват с другите. Жените имат повече центрове за думи и памет, за да могат да опишат историята по-ясно и да черпят от различни сетива или да говорят нещата в детайли.
С две думи, жената има сили и в двете си полукълба за разлика от мъжа.

4. Аналитични умения
Мъжкият мозък е по-голям по размер от женския. Допълнителното пространство в мъжкия мозък улеснява момчетата да разделят или анализират по-добре даден проблем. Поради тази причина се смята, че мъжете имат по-добри умения за решаване на проблеми и вземане на решения.
Мъжете имат по-силни връзки в мозъчните полукълба, докато младите жени имат по-силни връзки между полукълбата.
Задната част на човешкия мозък се справя с възприятието, а предната част се занимава с действие. Лявото полукълбо на мозъка е свързано с логическо мислене, докато дясната страна на мозъка поражда интуитивно мислене.

Мъжките мозъци могат да бъдат оптимизирани за двигателни умения, а женските за съчетаване на аналитично и интуитивно мислене. Така че може да се каже, че жените са малко по-малко аналитични от мъжете.

5. Език и лексика
Ако сте мъж, често при несъгласие или спор имате затруднения да разберете каква нова дума е изречена от жената срещу вас. Вашето момиче знае как да използва думите по-артикулирано от вас. Искате ли да знаете причината защо?

В женския мозък словесните центрове са разположени от двете страни, докато в мъжкия те са разположени само от едната. Също така в нормален разговор между мъж и жена той използва по-малко думи, за да разказва за даден инцидент. Това е и причината момичетата да са по-приказливи от момчетата. Жените се справят по-добре с чуждите езици и по тази причина.
Установено е, че два отдела на мозъка, отговорни за езика, са по-големи при жените, отколкото при мъжете, следователно жените обикновено превъзхождат в езиковите предмети и свързаното с езика мислене.

Мъжете обработват езика в своето доминиращо полукълбо, докато жените обработват езика и в двете полукълба. Мъжете са изложени на по-висок риск от развитие на дислексия или други езикови проблеми. Ако жените имат дислексия, те са по-склонни да я компенсират.

6. Математически задачи и уравнения
Момчетата са по-добри в математиката. Това е така, защото теменната лобула, която се занимава с извършване на математически изчисления и числа, е по-голяма по размер в мъжкия мозък. Жените имат по-дебела теменна област на мозъка, което възпрепятства способността за психическо завъртане на обектите - аспект на пространствената способност.

7. Емоционална чувствителност
Жените обикновено имат по-голяма дълбока лимбична система от мъжете, което им позволява да бъдат по-наясно със своите чувства и по-способни да ги изразяват.

Емоционалните различия са подложени на неврохимикали или хормони, които са отговорни за голяма част от настроенията ни. Мъжете имат високо ниво на тестостерон, което повишава интимността, но в някои случаи този хормон ги кара да се пристрастяват повече към гняв, отколкото към спокойствие.

Това не означава, че всички мъже са агресивни, но са склонни бързо да достигнат границата на стреса и може да имат проблеми да седят спокойно на едно място. Мъжете също имат по-високо ниво на серотонин, който помага за регулиране на настроението и вдъхновява позитивното мислене.

От друга страна, жените имат високи нива на окситоцин (който засилва репродуктивните функции на жените) и естроген (който задвижва връзките, свързването и социализацията). Ето защо жената се счита за склад на емоции. Тя е не само подготвена да се справи с нейните, но и чувствата на околните.

Жените могат да използват както логика, така и емоции, докато изпълняват ежедневни задачи. Освен това ще видите, че те са по-възприемчиви и възприемащи емоциите. Това е така, защото кръвообращението в женския мозък е повече от мъжкия.

Разликата в неврохимикалите е, че повече мъже са диагностицирани с асоциално разстройство на личността, докато повече жени получават диагноза за гранично разстройство на личността. Мъжете и жените обработват едни и същи неврохимикали по различен начин. Например серотонинът (който е свързан с щастието и депресията) не се обработва толкова добре при жените. Това може да е причината, поради която те са по-податливи на тревожност и депресия.

8. Свързване и взаимоотношения
Жените са болногледачи, лечителки и възпитателки. Винаги, когато сте тъжни или депресирани, тяхната прегръдка ви кара да се чувствате всичко наред в света. И всеки път, когато видите връзката на майката с детето, не може да не се чудите на нея. Искате ли научно обяснение за това?
Женският мозък произвежда по-високи нива на серотонин и окситоцин. Окситоцинът също се отделя при жените по време на раждане, което помага за формирането на връзката между бебето и майката.

9. Химия на мозъка
Жените са склонни да имат по-силни мозъчни връзки, което може да доведе до по-добро интуитивно мислене, анализиране и правене на заключения. От друга страна, мъжете имат по-силни връзки отпред назад, което позволява засилено възприятие и по-силни двигателни умения.

10. Много задачи наведнъж
Колко често жената крещи на съпруга си, че е гледал толкова внимателно футболния мач, че не е чул бебешкия плач в съседната стая или позвъняването на вратата?
С две думи, мъжете никакви ги няма в мултитаскинга. Докато жената може да изпечете торта, да говори по телефона и в същото време да наблюдава с умиление малкото си дете, мъжът не го умее. И причината е много очевидна - мозъкът му не е свързан с мултитаскинга по начина, по който дамите го правят.

Женският мозък използва бялото вещество повече от мъжкия. То е свързано с работата в мрежа и помага на мозъчните центрове да се свързват със сивото вещество. По този начин жените могат лесно да превключват между задачите и да обработват множество форми на сензорни входове наведнъж.

Мъжете използват приблизително седем пъти повече от сивото вещество
на мозъка си, отколкото жените. Тъй като сивото вещество се фокусира върху обработката на конкретни действия и информация по много фокусиран, единствен начин, мъжете не са добри в изпълняването на много задачи наведнъж.

11. Детектори на лъжата
Помнете, не може да излъжете една жена, защото тя е толкова добър детектор на лъжата. Тя е много добър четец на лица. Женският мозък наблюдава изражението на лицето, езика на тялото и думите, които излизат от устата. Ето защо дамите са толкова добри в разкриването на лъжи.

12. Интереси
Момичетата от малки са принудени да харесват плюшени играчки, кукли, докато момчетата са принудени да харесват детски пистолети, камиончета и т.н. Учените предполагат, че тези различия са по-скоро социални, отколкото биологични.
Според проучване бебетата на възраст от 9 до 17 месеца - възрастта, в която рядко разбират разликата между мъжете и жените, повечето деца са показали предпочитания към играчките, продавани стереотипно към техния пол. Причината може да е, че човешкият мозък наистина има тези различия или може би е еволюирал, за да ги има.

8 разлики между истинските и фалшивите хора

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X