Напишете дума/думи за търсене

Какво се случва в мозъка по време на оргазъм?

Нервната система (а мозъкът е централна част от това) е съществена част от тялото. Без него не само не бихме могли да живеем, но и играе огромна роля по отношение на секса.

Знаете ли какво точно се случва в мозъка по време на оргазъм? И защо има разлика в интензивността на удоволствието при мъжете и жените?

Има много мозъчни региони и структури, които се активират по време на етапите на физическа и сексуална стимулация и по време на кулминацията. Когато ги засипват с нервни усещания от гениталната област, те стимулират мозъчните схеми за „възнаграждение”. И те също са причината да изпитваме оргазъм, заедно с всичко, което идва с него.

Сексуалните реакции на хората се делят на четири много различни етапа.

Възбуда: това е моментът, в който се случва генитална конгестия. Това е началото на сексуалния отговор. Това е, когато мъжете изпитват ерекция, лубрикиране и повдигане на пениса. А при жените това е, когато изпитват смазване и подуване на клитора.

Плато: това се случва само ако стимулацията продължава. При мъжете има допълнителен растеж на пениса и тестисите. Пулсът им се увеличава, телесната температура се повишава, дихателната честота се учестява и изпитват повече мускулно напрежение. При жените има намаляване на външния радиус на влагалището и подуване на клитора. Другите им физиологични промени са подобни на тези при мъжете.

• Оргазъм:
това е моментът с най-обща физиологична активност и много субективни усещания за необикновено удоволствие. Мъжете изпитват контракции в сфинктера, простатата и мускулите на пениса си. Заедно с еякулацията и отделянето на сперма техните оргазми обикновено продължават между 3-10 секунди. При жените има поредица от ритмични контракции във вагината, матката, тазовите мускули и ануса. Техните оргазми могат да продължат до двадесет секунди.

• Отпускане
: това е връщането към изходните физиологични условия. Това е, когато така нареченият рефрактерен период се случва при мъжете, когато те физически не могат да получат друг оргазъм.

Нервната система, мозъкът и оргазмът


Органът, който има пълен контрол върху това дали имаме оргазъм или не, е нашият мозък. Той също има верен спътник - останалата част от нервната система. Без да се изпращат нервни импулси към гръбначния мозък и главния мозък, няма да изпитваме оргазми.

Нервните окончания, които участват в оргазма
В гениталните области има огромно количество нерви. Тези нерви изпращат информация до мозъка за това, което изпитваме. Всеки от тези нервни окончания предизвиква различни ефекти в нас. Клиторът има повече от 8000 нервни окончания. Така че просто си представете купчината различни усещания, които жените могат да имат, и количеството процеси, протичащи в мозъка, по време на оргазъм.
Тези генитални нерви комуникират с други, по-големи и тогава те изпращат тази информация до гръбначния стълб. Оттам те отиват до гръбначния мозък и продължават към мозъка. Най-голямата роля, когато става въпрос за предаване на оргазъм, играят нервите:

• Хипогастрик: изпраща сигнали от матката и простатата.
• Пудендум: той изпраща сигнали от матката и простатата.
• Вагус: изпраща сигнали от шийката на матката, матката и влагалището.

Веригата за удоволствие на мозъка


Когато започне етапът на възбуда, мозъкът започва да изпраща кръв към половите органи. Това е отражение на сексуална, физическа и психологическа стимулация, която парасимпатиковата част на нервната система контролира.

Пулсът и дихателната честота ще се покачват малко по малко както при мъжете, така и при жените. В този случай (сега по време на фазата на платото) има много симпатикова активност, която води до значителни физиологични промени, които са сходни и за двата пола.
Нервните окончания в гениталните области и други части на тялото започват да изпращат знаци към веригата за удоволствие на мозъка. Това е известно и като система за възнаграждение на мозъка.
Механизмът се занимава с етикетиране на поведение като приятно или мотивиращо. Ако стимулацията продължи, много различни структури в тази мозъчна верига ще се активират.

Ето някои от тези структури: амигдалата (емоционална регулация), nucleus accumbens (освобождаване на допамин), малкия мозък (контрол на мускулите) и хипофизната жлеза (освобождаване на ендорфин и окситоцин).

Активиране на други мозъчни региони
Това не е само системата за възнаграждение на мозъка. Използвайки скенер, учените са успели да видят как конкретни части от него действат по време на оргазъм. Благодарение на това изследване, продължило повече от 30 години, те откриха, че мозъчната активност е много сходна и за двата пола и няма големи разлики в техния сексуален отговор.
И в двата случая има инхибиране на страничната орбитофронтална кора, която е частта от мозъка, която се занимава с разума и контрола. Така че това, което мозъкът прави по време на оргазъм, е напълно да изключи този регион.

Но жените имат много повече мозъчни области, които правят паузи, отколкото мъжете. Това може да обясни разликата в това колко дълго продължава интензивното чувство на удоволствие и за двата пола. При жените има и активиране на централното сиво вещество, което предизвиква оргазма или реакцията към оргазма. То също така стимулира кората, което е свързано с усещания за болка. Това може да означава, че има връзка между чувството на болка и чувството на удоволствие.

Характеристики на Синдрома на постоянна сексуална възбуда

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X