Напишете дума/думи за търсене

Мозъчно цунами - какво се случва в мозъка ни, преди да умрем

Екип от невролози в болница Charité Universitätsmedizin Berlin (Германия) и Университета в Синсинати (САЩ) направиха едно от най-големите неврологични открития за годината. Мозъкът, точно преди смъртта, създава огромна вълна от електрическа активност. Те наричат това явление „мозъчно цунами“. След като бурята свърши, смъртта е неизбежна.

Но това пионерско изследване, наречено „Терминално разпространение на деполяризация и електрическа тишина при мозъчна смърт“, публикувано в списанието Annals of Neurology, прави две големи открития.

Първо, учените откриха, че нашето съзнание може да остане активно минути по-дълго от останалата част от тялото. Второ, че това забавяне идва заедно с по-голям шанс да може да обърнем процеса на мозъчна смърт през тези няколко минути на активно тяло без съзнание.

Как се изследва мозъчното цунами
Експертите искали да изследват мозъчната дейност, затова поставили електроди на повърхността на мозъка. Основната цел била да разберат всички неща, които влизат в „игра” с мозъчната смърт. Те също искали да знаят какви неврологични събития се случват през това време.

Учените успяват директно да наблюдават т.нар. „мозъчно цунами“. Те наблюдават вълната от електрически разряди, които преминават през целия мозък и причиняват непоправими щети. Това е началото на края за нашите мозъчни клетки. Това е точният момент, когато те се изключват завинаги, което води до неизбежна смърт.

Съзнание без сърцебиене
Мозъчно цунами може да се случи дори 5 минути след като сърцето е спряло да бие. Така че изглежда, че дори и без сърцебиене, нашите неврони могат да продължат да работят. Но след като сърцето спре, невроните започват бавно да губят своя електрохимичен потенциал. Това е явление, което учените наричат невронална деполяризация.
Нашите неврони се нуждаят от кислород, за да продължат да работят правилно. Когато спрат да получават това гориво, защото кръвта не достига до мозъка, те използват енергийни резерви. Така те могат да продължат да работят няколко минути, преди да се изключат напълно.

„След спиране на кръвообращението разпространяващата се деполяризация бележи загубата на съхранена електрохимична енергия в мозъчните клетки и началото на токсични процеси, които в крайна сметка водят до смърт. Важното е, че е обратимо – до определен момент – когато циркулацията се възстанови.” Това са думи на д-р Йенс Драйер - ръководителят на изследването.

Ето защо експертите стигнаха до заключението, че има прилика между мозъчната смърт при животните и хората. Те също така твърдят, че има период от време, през който теоретично е възможно мозъкът да се доведе до функциониращо състояние.


Защо тяхното откритие е толкова важно
Мозъкът е един от човешките органи, за които все още знаем най-малко. Но през последните няколко десетилетия имаше много големи стъпки напред благодарение на техниките за невровизуализация. Тяхното голямо откритие може „да доведе до подобрени диагностични и лечебни процедури в бъдеще“, както самият Йенс Драйер каза.

Според катедрата по хирургия в Университета в Маями мозъчната смърт е „необратимо прекратяване на всички мозъчни функции“. Но в момента учените не са 100% сигурни как да го диагностицират. Те също така не знаят точно в кой момент губим съзнанието си преди смъртта.

Ето защо това изследване е толкова важна стъпка напред. Може да бъде наистина полезно за разработване на стратегии за сърдечни пристъпи и мозъчно-съдови инциденти.

И така, може ли да спасим някого, който току-що е получил сърдечен удар, от мозъчна смърт?

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X