Напишете дума/думи за търсене

Звездните майки и свидните им дъщери

Всеки е чувал приказката „Каквато майката, такава и дъщерята”. Да, но всяко правило си има изключение, което го потвърждава. Историята познава не един случай, в който вече порасналото дете се опитва да се пребори с прекалено властната си майка, която го „моделира и контролира”. Истината обаче е много простичка. Жената, която е дала живот, не се свени да плаче, да се смее, да показва уязвимост, да изразява нежност и да залива с дълбока, непосилна любов дъщеря си, която винаги ще бъде нейното малко момиченце.

Кейт Хъдсън става актриса напук на майка си

Въпреки че кариерата на Кейт Хъдсън е набрала такава скорост, че само метеорит може да я спре, историята помни времена, в които известната й майка Голди Хоун, всячески се опитва да сложи прът в актьорското колело на щерка си. След като още от съвсем невръстна възраст Кейт врънка холивудската фурия да й позволи да се занимава с нейната професия, Хоун най-накрая кандисва. Позволява на дъщеря си да се яви на прослушване за главната роля в телевизионно шоу, което така или иначе не вижда бял свят. Голди е убедена, че няма да изберат детето й, но за нейна почуда става точно обратното. Решена на всяка цена да опази момиченцето си от лъскавия, но коварен свят на киното, партньорката на Кърт Ръсел спестява тази информация на амбициозната си и талантлива дъщеря. Няколко месеца след това си признава за тази пакост, неохотно съгласявайки се Кейт да започне курсове по актьорско майсторство. Но и тук има уловка, защото родителката смята, че детето й ще се запише да следва в Нюйоркския университет. Това така и не става, защото току-що завършилата гимназистка иска първо да си пробва късмета пред камерата, а после да търка академичните банки. Две години след като прави филмовия си дебют, Кейт печели номинация за „Оскар” за ролята си на групито Пени Лейн в лентата на Камерън Кроу „Почти известни”.

Ванеса Редгрейв и Наташа Ричърдсън
Ванеса Редгрейв и Наташа Ричърдсън
„Моя скъпа дъще”

Когато през 2009 година Наташа Ричардсън претърпява ски инцидент, който я довежда до мозъчна смърт, майка й Ванеса Редгрейв взема нечовешки тежкото решение да пусне дъщеря си в необятното, вместо машини да я поддържат „жива”. Последното нещо, което прави легендарната британска актриса за детето си, е да й изпее приспивната песен „Еделвайс” и да я погали по лицето. Страшното е, че тази мелодия от филма „Звукът на музиката”, Ванеса пее като поздрав на сватбата на Наташа с първия й съпруг Робърт Фокс. Няколко години преди да каже „Сбогом” на дъщеря си, Редгрейв й изпраща писмо, пропито от майчина любов и гордост.

Скъпа Таша,

Ти си удивителна майка, но съм напълно наясно, че това не си го научила от мен. Когато ти се роди, се научих да бъда майка, говорейки с педиатри. Четях безброй книги за това как се отглеждат деца. Направих най-доброто, на което бях способна. Настоявах да родя по естествен път и все още съм тотален привърженик на това. Кърмих те девет месеца, защото смятах, че ще е добре за теб. Но признавам, че докато растеше, не винаги съм била до теб. Бях прекалено заета с амбицията си за политическа кариера. (б.р.: Ванеса освен изключителна актриса е основател и на британската Работническа революционна партия) Помня, че беше на шест, когато ме молеше да прекарвам повече време вкъщи с теб. Опитвах се да ти обясня, че всичките кампании, които провеждам, ги правя за доброто на хората, независимо дали събирам пари за бежанци или за добруването на децата от твоето поколение. Сега осъзнавам, че това е било грешка. Но тогава, направих това, което мислих, че е правилно. Със сигурност причината не е била, че не искам да бъда с теб, а това, че не бях в състояние да се фокусирам едновременно в две неща. Знам, че ти и сестра ти сте страдали, но нямах представа как да се справя с всичките ми отговорности. А имаше толкова много неща, които трябваше да се свършат. Знам каква съм късметлийка, че моите деца ме обичат въпреки това. Ти и Джоули се превърнахте в такива жени, каквато винаги съм искала да бъда – прекрасни кулинари и прекрасни майки. Жени, които наистина се грижат за другите. Всички тези родителски умения са твои и само твои. Аз не се погрижих да ти дам майчински пример, който да следваш. Сега вече мога да разбера, че не съм те чувала, докато растеше. Винаги си мислех: „Добре де, този път не успяхме да си поговорим, но следващия път”, а в крайна сметка се оказва, че едва сме имали време да се чуем една друга. Ако трябва да съм честна, трябва да призная, че това продължи чак до момента, в който не станах баба. След като ти и Джоули станахте майки, чак тогава осъзнах колко важни са жените за децата. Опитвам се да се реванширам за майчинските си грешки, прекарвайки колкото се може повече време с внуците си. Да бъдем баби е причината, заради която жените трябва да полагаме усилия да се поддържаме здрави и енергични до края на живота си. Такова велико чувство е да знаеш, че това е едно от предопределенията, заради които си на тази земя. Имам три внука и две внучки и съм тотално замаяна от тях. Не го казвам достатъчно често, но се чувствам по същия начин към моите собствени деца. Много ми се иска да мога свободно да изразявам любовта си към вас със сестра ти, както го правя за вашите деца. По някаква причина, защото ти, също като мен, си в професия, която изисква доста публично внимание, се чувствам малко срамежлива да споделям колко луда съм по теб. Но аз наистина съм. Това, което най-много обичам в нашите отношения, е тоталното доверие, което изпитваме една към друга.

Любов, Мама

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X