Напишете дума/думи за търсене

5 ранни признака на инфаркт, които жените често игнорират

Сърдечният пристъп е опасно състояние, при което кръвоснабдяването на мускулите на миокарда рязко намалява. Те спират да получават кислород и хранителни вещества и блокират коронарните артерии. Ако не се окаже помощ, човек може да умре от инфаркт.
Заболяванията на сърдечносъдовата система са забележимо "по-млади" и пристъпите все повече се диагностицират при млади хора на възраст 30-35 години. С бърза намеса лекарите успяват да предотвратят сериозни последици, запазвайки пълноценния, активен живот и здраве на пациента. Ето защо е важно да се знаят нетипичните симптоми, за да се забележи навреме това опасно състояние.

Как да разпознаем инфаркт

Повечето хора са сигурни, че ситуацията се развива бързо, придружена от остра болка.
Това обаче не е съвсем вярно. Преди да настъпи сърдечният удар, има симптоми, които могат да се наблюдават дълго време, но е трудно да се свържат с неизправност на сърцето. Организмът се опитва сам да се справи с болестта, да контролира налягането и пулса, но може да забележите проблема, ако обърнете внимание на следните признаци.

Нарушения на съня
Хората свързват появата на хронично безсъние с умора на работното място, стрес, диета или липса на витамини. Но 50% от жените, преживели сърдечен удар, са имали дългосрочно нарушение на съня. Той е свързан с влошаване на кръвоснабдяването на мозъка, неусетно развитие на хипоксия и промяна в хормоналните нива. Пристъпите на тревожност често идват, раздразнителността се увеличава и преследва силна умора.

Ускорено или затруднено дишане
Преди пристъп много пациенти многократно забелязват задух, който се е появил без видима причина. Честото и повърхностно дишане се появи, докато седите или се разхождате в спокойно темпо. Постепенно се развива кашлица при липса на други признаци на настинка или ТОРС. В същото време в началния етап болката или паренето в гърдите не притесняват. Това е един от първите атипични симптоми на сърдечна недостатъчност, срещащ се при 40-42% от хората.

Промяна в киселинността на стомаха
Храносмилателната система е първата, която реагира на сърдечна недостатъчност. С намаляване на притока на кръв, киселинността може да се увеличи, често има киселини, болки в хипохондрия и стомашни спазми и повръщане. Жените отдават тези симптоми и гадене на лошо хранене със строга диета, лошо храносмилане след чаша кафе или бърза храна. Ако дискомфортът продължава, консултирайте се с вашия лекар за съвет.

Студена пот
Ако внезапното отделяне на изпотяване не е свързано със страх, трябва да внимавате: появата на студена пот по челото без причина е симптом на сърдечно заболяване и пристъп. Когато мускулите на миокарда са претоварени, тялото се опитва да контролира повишаването на температурата и премахва излишната течност, свивайки съдовете. На фона на изпотяване може да се появи силно гадене и скок на кръвното налягане.

Болка в ръцете и шията
По време на заседнала работа мускулите на гърба често изтръпват, така че раменете и шията започват да болят. Това невинаги е признак на остеохондроза или умора. Ако сърцето работи периодично, артериите, снабдяващи мозъка и гръбначния мозък, се стесняват. Има неприятни спазми, изтръпване, болка в тила. Само преглед от специалист, ултразвук или компютърна томография ще помогне да се идентифицира
патологията.

При всеки човек инфарктът е различен. Ако причината е хормонално нарушение, по-често се появява повишено изпотяване, силна тревожност и внезапни промени в настроението. При стеноза на артериите на фона на атеросклероза, виенето на свят често се случва поради лошо кръвоснабдяване на мозъка.

Сърдечен удар - често при жени над 45 години. Рискът се увеличава от менопаузата, упоритата работа и стресовите ситуации. За да предотвратите опасна ситуация, откажете се от лошите навици, следете теглото и нивата на холестерола и не забравяйте да спите достатъчно. Това ще запази здравето на сърцето, освен от ранния миокарден инфаркт.

8 заболявания, които засягат по различен начин мъжете и жените

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X