Напишете дума/думи за търсене

Как реването помага на здравето

Жените плачат около 3,5 пъти на месец, докато мъжете проливат сълзи около 1,9 пъти месечно, въпреки че едва ли ще си признаят, защото обществото често вижда плача като знак за слабост. Но ако ви се реве, не сдържайте сълзите си. Те наистина имат повече ползи за здравето, отколкото си мислим.

1. Стрес
Проучване от 2014 г. твърди, че плачът може да помогне на хората да се отпуснат по време на стрес. Резултатите от него не са незабавни и може да отнеме няколко минути, преди тялото да започне да се отпуска.
Според изследователите плачът активира парасимпатиковата нервна система.
Когато се активира, тя има успокояващ ефект върху мозъка.

2. Кръвно налягане
Високото кръвно налягане може да доведе до няколко сериозни здравословни проблеми като инсулт, инфаркт, сърдечна недостатъчност, деменция и дори бъбречна недостатъчност. Но добрата новина е, че според няколко проучвания плачът не само понижава кръвното налягане, но и го държи под контрол. Освен това интензивният плач може да стабилизира пулса.

3. Изчистване на токсини
Сълзите може да отмият замърсявания като дим и прах от очите. Когато плачем, нашите сълзи отмиват токсини, които се натрупват в тялото поради стрес. Това отстраняване на токсините помага за намаляване нивата на кортизола в организма, като по този начин се подобрява настроението. Ето защо не е изненадващо, че често усещаме как тежестта отшумява след един качествен и дълъг рев.

4. Промени в настроението
Ако се чудите защо напоследък сте по-агресивни и продължавате да се чувствате разтревожени и раздразнени напоследък, то няма еднозначен отговор. Промяната на настроението може да се случи поради различни причини. Една от тях е натрупването на манган в тялото.
Когато плачем, излишният манган изтича от тялото заедно с нашите сълзи. Това намалява концентрацията му в организма и в резултат на това ви кара да се чувствате спокойни и съсредоточени.

5. Болка
Когато изпитваме физическа болка, няколко сълзи може да прокапят неволно от очите ни. Това е начинът на тялото да намали усещането за болка. Изследванията са установили, че освен действа самоуспокоително, плачът освобождава окситоцин и ендорфини. Тези химикали карат хората да се чувстват добре и облекчават както физическата, така и емоционалната болка.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X