Напишете дума/думи за търсене

Хипнагогия - дрямката, увеличила гения на Дали и Айнщайн

Хипнагогията, известна още като фантасмата или състояние на полусън, е използвана от Салвадор Дали, за да подобри творчеството си. Но той не е единственият, който я използва.
Томас Едисън е друга известна фигура, практикуваща хипнагогия, въпреки че испанският художник е този, който усъвършенства метода и го разпространява по-широко.

Подобно на много други хора, тези две изключителни фигури, оставили наследство на човечеството, били убедени, че да поспиш малко, в точното време, е ключът към идеите да потекат отново и да са още по-могъщи. Днес има научни доказателства, които сочат, че са били прави.

Алберт Айнщайн и Луис Карол също редовно са практикували хипнагогия.

Индивидите, които използват този ресурс, твърдят, че това е истинска помощ, когато имат проблем, който не може да бъде разрешен, изпитват интелектуален блок от всякакъв вид или просто искат да бъдат по-креативни.

„Дайте ми два часа на ден активност и ще взема останалите двадесет и два насън.“
Салвадор Дали

Сънища и хипнагогични халюцинации
За да разберем хипнагогията, първо трябва да разберем съня. Основно има две фази: REM и NREM. REM е акроним за бързо движение на очите, които се случват по време на тази фаза, докато при NREM съня няма такива.

От своя страна, NREM фазата, е тази, в която очите са неподвижни, е разделена на четири етапа в зависимост от дълбочината на съня:
• Сънливост.
• Лек сън.
• Лек/дълбок сън
Дълбок сън

След тези етапи започва REM фазата. Това съответства на наистина дълбок сън. Френският лекар Луи Мори за първи път въвежда термина хипнагогични халюцинации. Отнася се за преходното състояние от будност към сън. Това съответства на втори и трети етап на NREM сън: лек или лек/дълбок сън.

Ако човек се събуди в тези етапи, има вероятност някои образи от сънища да продължат да съществуват в неговото съзнателно състояние. По това време е сравнително често да се появяват слухови, зрителни или тактилни халюцинации. Няколко познати ни гении откриват, че този етап може да бъде и много печеливш.

Дали и хипнагогия
Салвадор Дали написва книга, наречена „50 тайни магии на художника”. В нея той включва процеса на хипнагогия. Начинът, по който я е практикувал, е описан така:

• Седнете в кресло с подлакътници.
• Дръжте тежка метална лъжица в ръката си.
• Поставете тенекиена чиния на пода под ръката си, държаща лъжицата.
• Когато заспите, лъжицата ще падне от ръката ви и ще се разбие върху металната чиния, като ще издаде шум и ще ви събуди.

Както виждате, това не е добър метод за дрямка, а по-скоро за предотвратяване на такава. Въпреки това внезапно прекъсване на съня е изключително полезно по отношение на творчеството.

Показателен експеримент
Група учени от Парижкия мозъчен институт решили да подложат на изпитание хипнагогията. Резултатите от тяхното изследване са публикувани в списание Science Advances.

Учените са изследвали 103 здрави хора с нормални модели на сън. Възложили им десет математически задачи за решаване. Освен това им били дадени две правила за решаването им, докато трето правило било скрито от тях. След като минало известно време в това занимание, те си направили почивка и по възможност подремнали. Тези, които спели, трябвало да държат чаша в ръката си, за да се събудят, ако падне. В същото време изследователите наблюдавани със скенер на работата на мозъка им.

Резултатите показват, че участниците, които са имали хипнагогичен сън от поне 15 секунди, утрояват възможността да намерят скритото правило за решаване на проблемите. Този феномен не се появява при тези, които не са спали, или при тези, които са достигнали REM фазата на съня. Така че изглежда Дали е знаел точно за какво говори.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X