Напишете дума/думи за търсене

Как да натирим празничния корем

След дълги празници се борим още по-дълго с последствията от тях.
Преяждането и препиването са едва ли не задължителни, но те често вървят ръка за ръка с депресията, умората и стомашното подуване. Случват се често успоредно с чувството на следпразнична пустота. Усещаме се изпразнени от съдържание и затова всячески се опитваме да компенсираме с доста нездравословни за нас храни, напитки и мисли.

Лекове срещу празнични тегоби на духа и тялото

Подуването е едно от здравословните състояния, от което доста хора страдат. Отглеждането на малко кенгуру зад коремната стена е особено обичайно през зимните месеци. Когато студът влезе през вратата, храната за душевен комфорт влиза през прозореца.

Ако не искате да се чувствате като балон с хелий след приключването на коледните и новогодишните празници, то пийте повече вода. Подуването е причинено от задържането на вода. Организмът е умно същество и се запасява, когато се чувства дехидратиран. Освен това липсата на достатъчно вода в тялото води до главоболие и замайване. Вдигнете си краката нависоко. Това ще им подейства като дренаж, който ще намали подуването в областта на глезените. Забравете за солта, която води също до задържане на вода в тялото.

Ако съвсем не можете без нея, поне консумирайте храни с ниско съдържание на натрий. По-редки наздравици. Алкохолът действа също като солта. Намалете спиртните напитки, защото градусовите гуляи подаряват завидни кореми. Оставете поне 1 ден през празничната седмица безалкохолен. Увеличете протеините. Да, не се чувствайте виновни за това, че сте закусили с останките от коледната пуйка. Протеинът в месото подпомага тялото да изхвърля излишните течности. Ако не консумирате месо, заложете на храни, богати на протеини. Сръбнете няколко глухарчета.

Ако искате мигновено прибиране на подутия ви предновогодишен стомах, тогава сварете чай от глухарчета. Тези растения са натурални диуретици. Въпреки това внимавайте да не предозирате с количеството и честата им консумация. Прекаленото води до обратен резултат.

Прекалено съм уморен, за да празнувам

Ако се чувствате уморени вместо да се радвате на добър тонус по време на Коледа и на всичките съпътстващи я празнични дни, работата не е на добре. Ако сте отхвърлили възможността да страдате от анемия или подтисната функция на щитовидната жлеза, ако не прекалявате с нездравословна храна, а ядете достатъчно плодове и зеленчуци и нивата на витамините са в нормата, значи не е лошо да увеличите консумацията на вода. Да, пак става дума за тази течност, но дехидратирането сгъстява кръвта и води до затруднена работа на сърцето, което краде здраво от енергията. Намалете пиенето на кафе и газирани напитки. Ако не обичате чиста вода, сложете в чашата резенче лимон. Умората може да е свързана и с дефицита на магнезий. Той е жизненоважен за добрия сън. Ако в менюто ви не фигурират зелените листни зеленчуци, бобовите растения и ядките, поправете го.
Може да сте и уморени от скърцането със зъби по време на сън. Това явление се нарича бруксизъм и води до повишена умора през деня.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X