Напишете дума/думи за търсене

Алкохол и отслабване – възможна комбинация ли е това?

Независимо колко балансирано се храним и колко силно желаем да постигнем целта си, в даден момент ни се приисква да ударим чаша студена бира в летните жеги, хубаво червено вино през зимните вечери или пък отлежало уиски с лед в добра компания.

А може би има повод – рождени дни, празници, сватби, несподелена любов… Казано накратко, алкохолът често намира място в нашия хранителен режим. И няма как да го пренебрегнем.

Лошата новина е, че консумацията му води до редица неприятни странични ефекти за метаболизма и ако не се контролира, може сериозно да забави резултатите ни.

Добрата новина е, че ако се приема умерено и контролирано, без да се прекалява, можем да сведем тези отрицателни ефекти до минимум. Всичко опира до правилно подреждане на приоритетите и самоконтрол.

Но как точно влияе приемът на алкохол върху тялото и наистина ли е толкова сериозен враг на отслабването и покачването на мускулна маса? На тези въпроси ще намерим отговор в статията.

Негативните ефекти от прием на алкохол

1. Алкохолът може да наруши хормоналния баланс

За да извлечеш максимума от тренировките си, е необходимо да преминеш от катаболно (разграждащо) в анаболно (изграждащо) състояние на организма. Когато анаболните процеси в тялото превишават катаболните – например, през периода на възстановяване след тренировка – тялото попива като гъба всички хранителни вещества, които му предоставим, за да расте и да става по-силно.

Проблемът е, че този баланс между анаболни и катаболни процеси е деликатен и лесно може да бъде нарушен само с няколко грешни стъпки. Именно тук консумацията на алкохол вреди най-много.

Прекомерната консумация на алкохол може значително да повиши нивата на катаболния хормон кортизол. Дотолкова, че да те извади от благоприятното анаболно хормонално състояние и директно да попречи на напредъка ти. Като ефектът става доста по-силен с увеличаването на количествотот приет алкохол.

Въпреки че има известни разлики, всеки вид алкохол в крайна сметка повишава нивата на кортизол, ако се приема в прекомерни количества.

2. Алкохолът има дехидратиращ ефект

Този ефект се усеща осезаемо до 48 часа след приема му. Причината е, че бъбреците се опитват да преработят приетия алкохол, като за целта изразходват голямо количество вода. Това оставя значително по-малко вода за другите важни процеси в тялото.

Когато мускулните клетки са дехидратирани, анаболните процеси се забавят, а с тях – и синтезът на белтъчини. Независимо дали работиш за мускулна маса или отслабване, този синтез трябва винаги да е в оптимално състояние, ако искаш да се възстановиш пълноценно.

Ето защо, ако възнамеряваш да консумираш алкохол, е добре да пиеш и достатъчно вода. Не случайно използвам думата "вода" – сокчетата и газираните напитки няма да свършат работа. Добра отправна точка е за всяка изпита чаша твърд алкохол да приемаш и една чаша вода. А с помощта на този калориен калкулатор ще можеш да сметнеш и точно колко вода е препоръчително да приемаш на ден.

3. Алкохолът предоставя на организма единствено празни калории

Алкохолът не съдържа потребни за тялото хранителни вещества – затова приемаме, че калориите, които съдържа са "празни". В един грам алкохол има 7 калории (за сравнение, мазнините – най-калоричният макронутриент – съдържат 9 калории на грам).

Освен това алкохолът забавя метаболизма (обработката на веществата в тялото) – тялото спира да гори мазнини, за да успее да преработи алкохола.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X