Напишете дума/думи за търсене

Типове напълняване и как да се справим с тях

Замисляли ли сте се защо не успявате да свалите излишните килограми, дори и когато правите достатъчно физически упражнения и спазвате диета за отслабване? Възможно е да няма резултат, тъй като не полагате правилните усилия. Отговорът се крие в типа напълняване, към който имате склонност. От това къде в тялото ви се натрупват мазнини, зависи избора на ефективна стратегия за отслабване.

Напълняване от преяждане

Преяждането е главната причина за проблема с наднорменото тегло в целия свят. Ако мазнините при вас се натрупват равномерно по цялата горна част на тялото, значи консумирате твърде много захар и като цяло преяждате. Може да ви се струва, че причината не е в това – например, да имате колеги или членове на семейството, които приемат повече храна, но не напълняват бързо като вас. В този случай е твърде вероятно да подценявате количеството храна, което поглъщате, и да надценявате количеството, изядено от другите.

Има три общи правила, които ще ви помогнат да се справите с проблема. На първо място, пийте 500 мл вода преди всеки прием на храна – това ще ви помогне да ядете по-малко. На второ място, започнете да пиете кафето и чая си без захар – скоро ще свикнете и ще започне да ви харесва. Откажете се от сладките храни като цяло. Трето, всеки ден отделяйте поне по 30 мин за умерено физическо натоварване.

„Нервен” стомах

Ако мазнините при вас се натрупват изключително в областта на корема, причината е или в депресия, или в стрес, или в постоянното усещане за тревога, с което живеете. Хората, страдащи от „нервен” стомах, консумират много сладки храни, за да уталожат стреса. Ако намерите начин да се стресирате и да нервничите по-малко, рязко ще намалите сладкишите, а това ще ви помогне да се избавите от наднормените килограми.

Глутеново напълняване

Хората, при които излишните килограми се натрупват в областта на бедрата, са жертва на хормонален дисбаланс. Този проблем често настъпва при жените в менопауза. За борба с този тип затлъстяване е необходимо да избягвате пушенето и алкохола, както и да се движите повече. Основната задача в този случай е „рестартирането” на метаболизма.

Проблеми с обмяната на веществата

Ако сте склонни към метаболитен дисбаланс, мазнините при вас ще са натрупани предимно в областта на корема. Още един симптом са проблемите с дишането. Обмяната на веществата е комплексен проблем, но главната мярка, която трябва да предприемете, е да ограничите, а най-добре и напълно да спрете консумацията, на алкохол. Ходете повече пеша, дори и времето навън да не предразполага към разходки, спортувайте поне 2–3 пъти седмично. Обърнете се към диетолог, който ще определи най-подходящия за вас режим на хранене. Но при всички положения наблягайте на зеленчуците и плодовете и намалете животинските мазнини.

Разширени вени

Ако краката ви са постоянно отекли, причината обикновено не е в неправилен начин на живот, а е генетично заложена. Разширените вени не са само естетически проблем, тъй като може да доведат до сериозни негативни последици за здравето. Ситуацията се обостря време на бременност, но и през останалите периоди е източник на неприятни усещания. За да се справите, непременно идете на лекар, носете специални стягащи чорапи се движете повече – например, ако спрете да използвате асансьор и винаги изкачвате стълбите пеша, ще усетите облекчение.

Мързел

Парадоксално е, но от напълняване в следствие на заседнал начин на живот страдат не толкова ленивите хора, колкото тези, които са се отдали на бездействие след дълъг период на физическа активност – например, бивши спортисти, които си остават вкъщи или започват работа в офис. В този случай натрупването на подкожни мазнини обикновено се съсредоточава в областта на корема. За да се справите, в никакъв случай не си позволявайте да гладувате. Разпределете приемите на храна на 5 пъти дневно, на малки порции – така ще избегнете преяждането. Ограничете тестените храни и наблягайте на плодовете и зеленчуците.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X