Напишете дума/думи за търсене

Ипократис Пападимитракос: Забравете за глада и диети ала Дюкан

Наскоро чух твърдението, и то от интелигентни хора, че няма защо да се храним здравословно с плодове и зеленчуци, след като може и с милинки и торти да изглеждаме чудесно ако спортуваме или пък ако почти не ядем. Да разреши спора „слаб, значи ли здрав”, потърсихме известния диетолог Ипократис Пападимитракос. Той говори за причините за напълняване, за това коя е най-добрата закуска за децата, и да хвърлим ли диетите в коша за боклук.

Защо да се храним здравословно, след като може да изглеждаме във форма и с баници и торти?

Точно този начин на мислене определя България като една от страните с най-лошо здраве на хората и хигена на храненето. Тук здравето се асоциира със супер слабост, а здравословното хранене е хранене за отслабване, лечение или мода. А то би трябвало да е нашето нормално хранене, не за специални случаи. То е свързано със здравето и общото физическо състояние, работоспособност, тонус, настроение. Да се храня с боклуци и да съм слаб е възможно, но това че не пълнея не определя храненето като правилно. А и слаб не означава здрав. Да ям плодове и зеленчуци и да обръщам внимание какво консумирам е показател на степен на уважение спрямо тялото, което експлоатираме ежедневно, така че подобни твърдения са неприемливи от диетична и здравословна гледна точка.

Може ли лесно да се улови причината за напълняването?

Важно е да се знае, че за успеха на отслабването е от съществено значение да се установи причината за напълняването. Този факт определя индивидуалния подход към всеки. Разбира се, заблуди и оправдания не липсват. На въпроса: "Защо напълня?", много хора отговарят: „хормони”, „възраст”, „стрес”, „бременност”. Те могат да са причина за напълняване, но не защото съдържат калории, а защото променят стереотипа ни на хранене или нашата обмяна. Според моите наблюдения, основна причина за напълняването е високият стрес и нередовното хранене.

Коя е най-здравословната закуска? От овесените ядки се напълнява, корнфлейксът е с висок гликемичен индекс. Тогава какво?

Храненето е въпрос на вътрешно усещане и поставена цел, така че най-здравословната закуска, обяд и вечеря е това хранене, което ме кара да се чувствам добре, бодър, да нямам киселини, подувания и газове. Няма лоша храна, важно е количеството. Здравословното хранене изисква дисциплина, а не воля. Не трябва да забравяме и, че тялото е водна среда и без вода не може да функционира, така че пиенето на 1,5 - 2 л на ден осигурява на тялото благоприятна среда за всички физиологични процеси. Вода на закуска - да , но тя не е храна, а тялото ни се нуждае от нея. За закуска може да хапнем 2 филии пълнозърнест хляб, парче сирене и сезонен зеленчук. Нека междинната е 200-300 г плодове. Обядът примерно да е пълнозърнеста паста с домати или зеленчуци и малко сирене. Следобед да имаме кисело мляко с плод под ръка, а за вечеря – месо или риба с голяма свежа салата. И нека храненията са през 3-4 часа.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X