Напишете дума/думи за търсене

Специалистът по хранене Камелия Димитрова: Ставайте с въглехидрати, лягайте с ядки

Камелия Димитрова от Варна е доказателство, че не диетите, а начинът на живот може да осигури перфектна фигура на една майка и то на две деца. Тя е професионален атлет, състезателка в категория бодифитнес и специалист по хранене. На последното състезание, на което се явява, тя печели бронзов медал, което за натурален атлет (не взема никакви анаболни стероиди и хормони) е голям успех. Благодари за постижението и на съпруга си Николай Димитров, който е фитнес инструктор и неин персонален треньор. Камелия казва, че спортът за не повече от час на ден повишава качеството на живот и го препоръчва.

Камелия, какво не бива да правим, за да поддържаме оптимално тегло, ако не тренираме активно?

Тези, които не тренират активно, не бива да прекаляват с количеството приемана храна. Важно е и да пият много вода - 2,5 л на ден. Добре е да се подава храна на организма през три часа по малко. Това го кара да знае, че често ще получава храна, а като му е леко недостатъчна, ще гори повече мазнини. Препоръчително е вечер въглехидратите да бъдат изключени. Те ни дават горивна енергия, но вечер няма къде да я изразходим, и се натрупва под формата на мазнини.

Полезна или вредна е диетата на Дюкан, която все още много хора спазват?

Вредна е, защото изключва напълно въглехидратите, а те ни дават енергия. Режим, който не включва тях или протеините е противоестествен и организмът ни ще страда.

Много хора се притесняват да приемат мазнини - зехтин, масло, а не бива. Тях може да добавим към менюто от порция месо и салата. Вредни са хидрогенираните мазнини. Добрите мазнини се свързват с мазнините в нашето тяло и помагат да изведем от организма си лошите мазнини.

При диета на Дюкан човек може да стане по-агресивен или песимистичен, защото липсата на въглехидрати влияе на мозъка. Той има нужда от тях.

Според нова теория закуската може да се пропуска, за да отслабнем. Правилно ли е?

Закуската е задължително хранене и в него трябва да има въглехидрати. Аз самата ставам от сън в 6.30 ч., закусвам в 7.00 ч. - 50 г овесени ядки с една супена лъжица мед. Събуж?дам децата, водя ги на градина и училище. Тренирам от 9.00 до 10.00 ч., в 10.30 ч. хапвам овесен кекс, и в 11.30 ч. застъпвам на работа. Овесеният кекс правя от 15 яйца (4 цели), 150 г овесени ядки, 2 с.л. кисело мляко и щипка хлебна сода. Слага се във фурната на около 220 градуса върху хартия за печене. Разделя се на 4 в готов вид и е прекрасен вариант за закуска и хранене след тренировка.

Подобен кекс може да се направи с брашно от лимец, овес, да се добави конопено семе, което сега е модерно. С тази смес стават и палачинки. Сутрин може да хапнете накиснати овесени ядки с кисело мляко. Прясното е изключително вредно за организма. Не е добре закуската да е само ябълка, но тя е перфектна междинна закуска преди и след обяд.

Добре е да намалим глутена, който е в бялото брашно. Затова може да хапнем филия черен хляб, но приготвен от малцова ръж, лимец, и не с мая, а с квас, да добавим варени яйца и зеленчук. Важно е жълтъците, които приемаме, дневно да не са повече от два. За закуска е подходящо да хапнем четири яйца, но с един жълтък. Белтъците на яйцата са един от най-лесно усвоимите протеини.

Какъв да бъде обядът ни?

Обядът може да е от пилешка или свинска пържола и салата от зелени листни зеленчуци, които са силен антиоксидант. Любима моя салата е комбинацията от айсберг, авокадо, краставица, сурови слънчогледови семки, чери домати, дресинг от лимон, зехтин и малко горчица (сол не добавям). Важно е да не се прекалява с количеството дори на зеленчуците – 150 г на хранене.

Хората с по-натоварено ежедневие може да включат към обяда въглехидрати - картофи, ориз. Солта не бива да е повече от 2 г на ден. Нужно е от храненето да се изключат бялото брашно, бялата захар и солта.

Какво да хапнем за вечеря?

Най-добре е вечер да се яде риба – сьомга, скумрия. И към нея да се добави салата от листни зеленчуци, краставици и сурови слънчогледови или тиквени семки. С тях набавяме витамин В17 (убиец на ракови клетки), който се съдържа още в изварата, в бадемите. Не препоръчвам изварата, освен ако не е домашно приготвена.

Ядете ли вафли във вашето семейство?

Хапваме продукти без хидрогенирани масла, консерванти и изкуствени подсладители. Предпочитаме домашната храна. Когато сме на заведение е важно да внимаваме с количеството, за да не разширим корема си. Там често в ястията се добавя повече от нужното количество сол, която задържа вода в организма и е причина за образуването на т.нар. воден целулит при жените.

Как влезе във форма след раждането?

Родих по естествен начин двете си деца и ги кърмих. Обикновено, когато бебето спи, жените също спят, а аз правех първите си тренировки в блока по стълбите. След първия месец влязох в залата, но продължих да кърмя. Не изключих въглехидратите от менюто си, а влязох във форма с по-интензивни тренировки.

Колко километра е полезно да ходим на ден?

Ходенето пеша оформя коремната преса по-ефикасно от бягането, като е най-добре да бъде на открито. Добре е да изминаваме на ден минимум 3 км, за да засилим метаболизма си, да укрепнем сърцето и да се чувстваме тонизирани. Тренировките карат мозъка да произвежда повече ендорфини и да имаме настроение. Повишете качеството си на живот и ще видите, че наградата е безценна.

Камелия и Николай Димитрови
Камелия и Николай Димитрови

за още срещи със специалисти по здравословно хранене и вкусни предложения търсете списание "Рецепти за здраве"

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X