Напишете дума/думи за търсене

Как да отслабнем, без да се отказваме от захарта

На пръв поглед словосъчетанието „сладка диета“ изглежда абсурдно и противоречиво. Обикновено смятаме, че любимите ни захар, шоколад, сладкиши и сладолед са абсолютно забранени, ако искаме да свалим килограми. И все пак има начин да отслабнете, докато подслаждате душата си.

Принцип на действие

Сладката диета въпреки примамливото си наименование е набор от ограничения и правила. Принципът е прост: в менюто присъстват захар и течности – и по-точно течности с добавена захар. Като попадне в организма, захарта се разделя на фруктоза и глюкоза. Глюкозата е главният доставчик на въглехидрати, а това означава – и на енергия в организма. Така чрез захарта си набавяме енергия, а организмът получава време за почивка, в което е свободен от преработване на твърда храна.

Захарната диета се отнася към т.нар. монодиети – режими за отслабване, базирани на един продукт и неговите вариации. Спазването на такива ограничения за повече от един, два или най-много три дни е опасно, тъй като силно натоварва организма. Освен това съществува риск от връщане на изгубените килограми, тъй като след приключването на диетата тялото се стреми да компенсира стреса, получен в резултат на нарушените обменни процеси. Най-безопасно е диетата да се спазва един ден.

Принцип на хранене

По време на сладката диета трябва да пиете зелен, джинджифилов и билков чай (от мента, листа от боровинки, малини, вишни, шипки). На всеки 200 мл течност се добавят 30 г захар. Освен чая е необходимо в течение на деня да изпивате 2–3 л вода. Изключете от менюто си всички сокове (включително и прясно изцедените), компотите, млечните напитки, кафето – заради възможния риск от натоварване на сърцето. Забранена е всякаква твърда храна.

Започнете деня на сладката диета със зелен чай заради тонизиращите и ободряващите му свойства. След това изпийте чаша минерална вода. После може да продължите с билкови чайове (ментата и шипката са подходящи за консумация и през нощта).

Ако тези ограничения ви се струват прекалено строги, може да си позволите малко зеленчуци – сурови или приготвени на пара. Препоръчват се зеленчуци с „бавни“ въглехидрати – тиква, краставици, зеле, патладжан, моркови, цвекло. Докато спазвате сладкия режим, не се подлагайте на физически усилия и спорт, за да предпазите сърцето от натоварване. Може да правите спокойни разходки на свеж въздух. И задължително спете не по-малко от 10 час на денонощие.

Противопоказания

Желателно е предварително да си направите анализ на кръвната захар. Диетата е напълно забранена за хора, които страдат от захарен диабет и други хронични заболявания. Сладката диета е крайно нежелателна за страдащи от анемия и авитаминоза.

Не бива да спазвате подобен режим повече от веднъж месечно, тъй като той е силно изпитание за организма. Няколко дни преди диетата изключете от менюто си мазната храна и алкохола. След приключване на диетата започнете да консумирате прясно изцедени сокове, крем-супи, зеленчукови салати. Не се връщайте веднага към обичайното си меню, тъй като дори и за краткия период организмът се е пренастроил.

Сладката диета е удобен вариант за разтоварващ ден или бърз начин за сваляне на няколко килограма преди мероприятие. Но и тя, както и всяка друга монодиета, не бива в никакъв случай да се превръща в принцип на хранене.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X