Напишете дума/думи за търсене

8 зърнени храни, подходящи за отслабване

Напоследък зърнените храни не са радват на добра репутация, защото много хора мислят за тях като за въглехидрати, а последните са едни от причинителите на повече телесни килограми.

Е, не е нито толкова просто, нито пък е толкова сложно. Някои зърнени култури действително ще ви помогнат да загубите килограми или да поддържате перфектно тегло, докато някои ще направят точно обратното.

Защо се нуждаем от зърнени храни?

Въглехидратите и фибрите са от съществено значение за доброто функциониране на тялото, а зърнените храни осигуряват и двете. Въглехидратите ни дават енергия, докато фибрите определено са полезни при загубата на тегло. Фибрите са практически несмилаем въглехидрат. Това означава, че храни, които ги съдържат, имат по-малко калории, отколкото същото количество други въглехидрати. Храните, които са с високо съдържание на фибри, засищат по-бързо и потискат апетита, което ги прави чудесни за отслабване.

Видове зърнени храни

Едно и също зърно може да има различни свойства в зависимост от начина, по който е преработено.

Целите и необработени зърна съдържат всички части на семената, триците, зародиша и ендосперма. В цялото зърно има повече фибри, витамини и минерали, отколкото рафинираните зърна. Може да ги намерите и под формата на брашно.

При рафинираните зърна са премахнати триците и кълновете, затова обикновено имат по-фина и по-мека текстура. За съжаление по време на процеса на рафиниране те губят повечето си хранителни вещества и фибри.

Обогатените зърна са рафинирани зърна, на които някои от хранителните вещества, загубени по време на рафинирането, са заменени.

Подсилените зърнени храни имат добавени хранителни вещества, които не се срещат естествено в тях. Това може да са витамини или минерали като фолиева киселина или желязо.

Зърнени култури, подходящи за отслабваща диета

Най-общо казано, трябва да изберете пълнозърнести храни с високо съдържание на фибри, с нисък гликемичен индекс, тъй като колкото повече витамини и минерали има, толкова по-здравословни са.

1. Овесът

Овесът е много богат на авенантрамид - антиоксидант, който предпазва сърцето. Фибрите в овеса са бета-глюканни. Известни са заради способността си да абсорбират много вода, което означава, че тя набъбва в стомаха, повишавайки усещането за ситост. Обикновено овесът е страхотна храна за отслабване и за задържане на килограми, стига да държите под око допълнителните добавки в него.

2. Кафяв ориз

Кафявият ориз е богат на толкова много витамини, че почти може да се нарече суперхрана. Той съдържа антиоксиданти, магнезий, фосфор, витамини от група В и е един от малкото продукти, които имат високо съдържание на селен. Също така има много високо съдържание на фибри, ниско съдържание на мазнини и е с ниска плътност, което означава, че се чувствате сити, след като ядете дори сравнително малко количество.

Ако искате да опитате нещо по-различно, червеният и черен ориз може да са добър избор. И двата вида се считат за пълнозърнести и са с високо съдържание на антиоксиданти.

3. Ръж

Изследователите смятат, че в ръжта има повече хранителни вещества за порция, отколкото всяко друго зърнено растение. Той съдържа 4 пъти повече фибри от стандартната пшеница, в една порция има 100 калории и дава почти 50% от дневното препоръчително количество желязо.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X