Напишете дума/думи за търсене

Пълнозърнести храни за дълголетие

Учени от Харвард твърдят, че всекидневната консумация на пълнозърнести храни играе ключова роля за състоянието на сърцето ни и може да допринесе за удължаване на продължителността на живота. Два екипа са осъществили две паралелни изследвания и резултатите категорично показват, че пълнозърнестите храни са полезни за здравето.

Първото изследване е продължило шест години и е обхванало почти 75 хиляди жени, а второто - четири години като в него участвали над 40 хиляди мъже. За всички пациенти били следени стриктно здравословните показатели, както и точната диета, начин на живот, тегло, наличие на вредни навици като тютюнопушене или прекомерна консумация на алкохол.

Изводът от толкова години труд е, че при добавяне само на 28 г зърнени храни към дневното меню намалява рискът от преждевременна смърт с 7%, а с почти 10% - рискът от развитие на сърдечно-съдови заболявания.

Специалистите препоръчват на всички да консумират всекидневно поне по една порция овесени ядки, защото така ще гарантират много по-добро състояние на сърцето си. Учените съветват тези, които са предразположени към сърдечни проблеми, просто да се лишат от консумация на червени меса например за сметка на пълнозърнест хляб, овесени ядки, кафяв ориз, царевица, елда или киноа. Специалистите от Харвард са категорични, че при замяна на порция месо с порция зърнени храни на ден, ще намалите риска от сърдечен инцидент с цели 20%.

Според учените всекидневната консумация на пълнозърнести храни освен това намалява риска от диабет, затлъстяване, както и някои форми на рак, защото тези храни са богати на протеини, фибри, витамини, антиоксиданти, минерали и микроелементи.

В толкова модерната киноа например се съдържат всичките аминокиселини, необходими на човешкия организъм. Освен това тя е богата и на въглехидрати, мазнини, витамини, минерали, желязо, калций и магнезий. Семената на растението са богати и на белтъчини - 16,2%, а някои сортове киноа съдържат над 20% протеини. Освен на белтъчини семената са ценен източник на скорбяла, захари, минерали, витамини, растителни влакна.

Елдата пък е богата на витамин В, лизин и метионин, желязо и органични киселини като лимонова, малеинова, ябълкова, както и голяма доза фолиева киселина. Заради това се счита, че елдата стимулира кръвообразуването, повишава издръжливостта и съпротивителните сили на организма към много болести, намалява нивото на холестерола и риска от сърдечни заболявания.

Освен това пълнозърнестите храни са идеална част от всяка диета, защото са богати на фибри и подобряват чревната функция. Повечето пълнозърнени храни предоставят около 1-4 грама фибри на порция, което е препоръчителният дневен прием. Затова дори една порция овесени ядки дневно значително подобрява храносмилането.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X