Напишете дума/думи за търсене

Симптоми за нередност в дебелото черво

Благодарение на заседналия ни начин на живот е доста обичайно коремът ни да се чувства дискомфортно понякога. Но има симптоми, които не бива да пренебрегваме, тъй като те могат да подсказват за много по-сериозни проблеми.

1. Болки в корема

Това може да се случи на всеки от нас, ако ядем или пием нещо развалено или зловредно. Но ако често чувствате засилваща се болка в долната част на корема, може да страдате от някакво възпалително заболяване на червата като болест на Крон, улцерозен колит, дивертикулит, Синдром на раздразненото черво или карцином.

2. Запек

Ако имате запек често и ако почувствате болка по време на дефекация, това може да е дивертикулит. Това са малки възпалени торбички във вътрешността на дебелото ви черво. Хроничният запек може да сигнализира и за Синдром на раздразненото черво - сложно заболяване, чиито други признаци са диария, подуване на корема, болка, и прекомерно образуване на газове. Понякога правилната диета може да излекува това състояние, но ако се игнорира дълго време, може да се наложи операция, за да се излекува правилно.

3. Диария

Ако често имате изпражнения, които са твърде меки или течни, означава, че дебелото черво не работи правилно, не абсорбира вода и други вещества и се възпалява. Множество заболявания на дебелото черво са свързани с диария, сред тях са Синдрома на раздразненото черво, дивертикулит и Болест на Крон. Ако трае повече от 24 часа, консултирайте се с лекар, той може да предпише колоноскопия, за да изключи по-сериозни заболявания и карцином.

4. Кръв в изпражненията

Ако има кръв върху тоалетната хартия или в тоалетната чиния, това може да сигнализира за възпаление. Ако откриете тъмна кръв, почти черна, в изпражненията си или ако имате кървава диария, трябва да посетите лекар възможно най-скоро. Това може да е Болест на Крон, улцерозен колит или в най-лошия случай карцином.

5. Странна форма на изпражненията

Формата, консистенцията и цветът на изпражненията показват дали сме здрави. Необичайни форми като такива, наподобяващи тънък молив, може да означават карцином. Фекалиите с цвят бордо може да показват, че вътре в храносмилателния ви тракт има кръв, особено ако са червеникаво-черни. Ако са бледи и мазни, може сигнализират, че панкреасът или дебелото черво не може да абсорбират мазнини. Наличието на много слуз в изпражненията може да показва възпаление като при Болестта на Крон.

6. Газове

Прекалено много и миризливи газове означава, че има нещо, което не е усвоено или абсорбирано от дебелото черво. Това може да се дължи на липса на добри бактерии, на възпаление или на необичайни чревни движения като при Синдром на раздразненото черво. Важно е да разберем дали се дължи на консумацията на определени храни като боб, зеле, пълнозърнести храни, сирене, сини сливи, круши или е симптом на заболяване на дебелото черво.

7. Липса на енергия

Ако дебелото черво не работи правилно, страдаме от липса на ценни хранителни вещества, минерали и витамини. Може да ни накара да се чувстваме уморени и да причини проблеми със съня. Ако се почувствате изтощени след ежедневни занимания у дома или на работното място, това може да се дължи на колит или Болест на Крон, може да сигнализира и за карцином.

Трябва да се грижим за дебелото си черво, като ядем много фибри от зеленчуци, плодове, ядки, зърнени храни и намаляваме консумацията на червено месо, пържени храни, захар, алкохол и кафе. Също така е добре да се откажете от пушенето и да започнете да пиете достатъчно вода всеки ден.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X