Напишете дума/думи за търсене

7 причини за подуването на стомаха

Подуването едно от състоянията на организма,което може да се усеща различно при всеки. Може да е като все едно стомахът е пълен с въздух, при други може да има усещане за тежест, не са изключени периоди да остра или тъпа болка.

Подуването на стомаха може да се получи поради няколко причини.

Твърде бързо хранене

Това е от най-честите причини за подуването. Когато ядете със скоростта на светлината, не успявате да сдъвчете добре храна. Освен това поглъщате повече въздух, което причинява производството на повече газ в организма.

Прекалено много сурови зеленчуци

Страхотно е, че диетата ви е пълна със здравословни зеленчуци, но повечето от тях предизвикват подуване, ако ги ядете сурови и по много. Кръстоцветните сортове като броколи, брюкселско зеле, зеле, кейл, карфиол може да са виновни за подуването на стомаха. Най-добре ги задушете преди консумация.

Вечеря преди лягане

Забравете за този навик. Лягането веднага след вечеря възпрепятства храносмилането. Ако заспите с пълен стомах, това ще забави процесите на разграждане на храната и не е изключено сутринта да се събуди с чувство за дискомфорт. Опитайте да приключите с вечерята 3 часа преди сън.

Изкуствените подсладители

Забравете за диетичните безалкохолни напитки с аспартам, за подсладителите за кафето и други изкуствени захари. Дори и да са нискокалорични, те не са особен приятел на стомаха ви.

Бобовите растения

Добре са за сърцето, но пък не са особено гальовни към стомаха. Въглехидратите в тях трудно се смилат. Така че следващия път бъдете нащрек с бобовата чорба.

Дъвчене на дъвка

Това ви подарява излишен въздух в тялото, който се заклещва в червата и причинява подуване. Опитайте се да ограничите дъвченето на дъвка. Същия ефект имат и смучещите бонбони.

Може да става дума за заболяване

Ако подуването е постоянно и е придружено с диария, запек, стомашна болка, може да става дума за Синдром на раздразненото дебело черво, Болестта на Крон или дивертикулит.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X