Напишете дума/думи за търсене

4 условия за здрав стомах

„Живеем не от това, което ядем, а от това, което храносмиламе”. Мисълта е на Отто Крайтнер и може да се изненадате, но е особено актуална в грипния сезон. Една от бариерите за вирусите е здравата лигавица на стомаха. Ето как да подпомогнете имунитета си, като се погрижите за този важен орган. Вижте кои са четирите топусловия за здрав стомах.

Любов и спокойствие

Няма по-точно обяснение за механизми на реакция на стомаха в дадена ситуация от моментите, в които сме влюбени. Замислете се къде усещате пърхането на пеперуди или тягостното свиване на топка от напрежение? Любовта като най-висша форма на емоция на човешките същества отключва важни биохимични процеси, които освен в областта на гръдния кош, се случват и в горната част на стомаха. И това не е случайно. Ако разгледате карта на човешкото тяло и централната нервна система, ще видите, че точно в областта на гърдите и горната част на стомаха има значително струпване на нервни мрежи, там е и т.нар. слънчев сплит. А когато централната нервна система освободи определени вещества и те са в завишено количество, например, в режим влюбени, то неслучайно точно в гърдите ги усещаме най-силно поради струпването на нервна тъкан в тази област. При проблеми със стомаха винаги първо са търсят психологически причини. Накратко, за да е здрав той ни трябват и хубави емоции. Няма как… трябва да си ги създаваме!

Детоксикация и правилното хранене

В храната има толкова много Е-та и химикали, че тя не само е загубила част от своите полезни съставки, но допълнително натоварва стомаха, черния дроб, и бъбреците с токсини, които са много добра почва за стомашно-чревни оплаквания и цялостна интоксикация на организма. В отбора на токсините има и един център нападател. Това са лекарствата. Химическите субстанции от простите обезболяващи до тежката артилерия също атакуват стомашната лигавица. Класическият пример за това са антибиотиците. Знаете, че винаги с тях се изписват пробиотици, за да се неутрализира действието им. Оказва се, че токсичните вещества са в основата на хроничните заболявания. Ето защо е важно да правим курсове за детоксикация особено след боледуване. Стомахът ще ни бъде истински благодарен.

Силен имунитет

Здравето на стомаха и имунитетът са силно свързани. От една страна честите боледувания и нездравословното хранене отварят врата на инфекциите. От друга страна, ако имате болен стомах, това рано или късно ще срине имунитета ви. Ето защо няколко важни принципа трябва да се спазват всеки ден.

• Честото поемане на вода, по 30-40 мл на килограм телесно тегло всеки ден.

• Редовно хранене, което да благоприятства незадържането на храни в стомаха. Тоест да няма излишно гниене и застояване на храна. Достатъчното течности и свежите плодове и зеленчуци, както и пълнозърнестите храни подпомагат чревната перисталтика. Така че организмът изхвърля ненужното, без рискове от интоксикиране.

Балансът на минералите в тялото

Малко от нас знаят, че недостигът на желязо в организма е в основата на проблеми като запек и диария. Недостигът на железни молекули в мускулатура на червата забавя чревната перисталтика, което води до лениви черва. Когато той е в мускулните клетки на чревните въси (малки власинки, които осъществяват усвояването на хранителни вещества), затруднява движението им и намалява резорбцията на течности. Резултатът е разстройство.

 

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X