Напишете дума/думи за търсене

С какво не бива да храним гастрита

Колкото и да се пазим, понякога генетични фактори отключват проблеми като язва и гастрит. Кои са най-често срещаните стомашни проблеми при млади и стари, обяснява гастроентерологът от Александровска болница д-р Никола Станчев.
„Пациентите, които най-често идват при нас имат хронично възпаление на стомашната лигавица. Всеки от нас многократно през живота си е преживял остър гастрит, свързан с диетични грешни или с прекаляване с алкохол. Тези остри моменти минават и не дават остатъчни поражения по стомашната лигавица, и тя се възстановява бързо“, обяснява д-р Станчев.

д-р Никола Станчев
д-р Никола Станчев

Чисто хроничните състояния, свързани с възпаление на стомашната лигавица, се делят на две. При младите хора преобладават по-често ерозивни случаи, т.е малки рани по повърхността на стомашната лигавица. При възрастните преобладават атрофичните изменения. Постепенно лигавицата на стомаха изтънява, става като цигарена хартия. Тя е лесно ранима и трябва да се внимава с приема на медикаменти, които я увреждат. Нужно е да се избягва аспирин и нестероидните противовъзпалителни, които помагат при шипове.

Какви обикновено са оплакванията

Основните оплаквания са гадене, повръщане, болка под лъжичката. Продуктите, които провокират тези състояния, не само пикантните ястия, но и газираните напитки, някои бели вина, пърженото. Храните, които успокояват стомаха са картофените, кашите, прясното мляко – ако човекът няма лактазен дефицит.
Голям процент от младите хора боледуват от язва на дванадесетопръстника. По-масово е при мъжете. Тези язви са с по-голяма склонност към кървене. При възрастните хора, поради увредената стомашна лигавица с годините, преобладават язвите на стомаха.

Честа причина за гастрит и язва е бактерията хеликобактер пилори. При гастроскопия може да се вземе малка биопсия и да се види дали тази бактерия е налична, и да се излекува с антибиотични комбинации.
Самото лечение и лекарствата, които се дават за гастритите и язвите имат своите лимити, и не бива да се прекалява с тях. Затова то трябва да премине под лекарски контрол.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X