Напишете дума/думи за търсене

проф. Христо Мермерски съветва кои плодове помагат при запек

В наши дни има болници, аптеки и лекарства под път и над път. Но често лекуваме едно заболяване, а се сдобиваме с друго. Затова най-добрият начин за здраве е профилактиката с природни методи. А отключим ли проблем, да го стопим с правилно хранене, билки и други лекове от природата. Как да се справим сами с някои леки проблеми и да не заболяваме от тежките, съветва проф. Христо Мермерски - специалист по здравословно хранене, природна и народна медицина.

Проф. Мермерски, действително ли неправилното хранене е причина за голяма част от болестите?

- Според изследване на Световната здравна организация 70% от болестите на храносмилателната система, на отделителната, на сърдечно-съдовата, на черния дроб, на кожата и др. се дължат на лошия начин на хранене. Всяко семейство трябва да знае и да предава знания на децата си за това как да се храни здравословно и как да лекува болестите с плодове и зеленчуци, пиене на целебни билки и сокове.

-Една от грешките ни не е ли, че не ядем картофи, за да не напълнеем, а те всъщност да са важни за здравето ни?

- Тези, които имат проблем с киселини или стомашно разстройство, знаят, че за разлика от хляба, картофите унищожават киселините, като ги абсорбират. Затова народите от северните страни на Европа като Швеция, Норвегия, Финландия ядат картофи вместо хляб и страдат по-рядко от гастрит и язва, за разлика от нас.

А американските лекари препоръчват картофите като лечебно средство за пречистване на кръвта и за подпомагане смилането на храната.

Диетолозите препоръчват печените картофи да се ядат с обвивката, тъй като тя е богата на вещества, които предотвратяват мутацията на клетката, водеща до рак. Имат и антираково и антивирусно действие. Учени от университета на Флорида са открили, че картофената обвивка е с антиоксидантно действие и неутрализират свободните радикали. Картофите са богати и на витамин С, витамин B6, магнезий, калий. У нас ядем 12 кг картофи годишно и то пържени, докато северните народи консумират по 100 кг годишно и то варени или печени.

За здравето на човек дори ежедневно вие препоръчвате комбинация от кофичка кисело мляко, 1 с.л мед, 50 г смлени орехови ядки, 1 с.л пектин, боровинки, 50 прополисови капки от 30%, канела. За какво е полезно всичко това?

- Орехът сваля високото кръвно налягане, полезен е за червата, щитовидната жлеза, бъбреците, мозъка, действа против гуша, забавя развитието на атеросклерозата. За киселото мляко всеки знае, а учените твърдят, че бацилът на туберкулозата, поставен в кисело мляко, загива след 15 мин. Пектинът абсорбира отровните вещества, гнилостните продукти и токсините. Помага при висок холестерол, сърдечно и мозъчно-съдови проблеми, детоксикация от тежки метали, понижава кръвната захар, увеличава разграждането на несмилаемите фекални отпадъци. Синята боровинка има рекордно съдържание на витамин С, РР, В1 и витамин P. Съдържа и естествен инсулин. Тя има противораково, антисептично, противоревматично действие, лекува артрит в начален стадий, помага при цистит и заболявания на отделителната система. Прополисовите капки помагат за лечение на дихателни, гинекологични и кожни заболявания. Канелата понижава кръвната захар.

Влияе ли въздухът в града на здравето ни?

- Въздухът в града е канцерогенен и затова е важно да прекарваме повече време сред природата. Морският бриз духащ от морето към брега носи отрицателни йони и морски соли. Планинският има повече озон и повишена йонизация с леки отрицателни йони, там се повишава вентилацията на белите дробове и сърдечната дейност. Помага при анемия, бронхит, хипертония, туберкулоза. Според изследване райони с най-високо съдържание на кислород са Банкя и Искрец. Там и йонизацията е голяма. Затова там са изградени балнеолечебни санаториуми и разходките в парковете им са много полезни. Основни йонизатори в приземния слой на въздуха са излъчванията на радиоактивни вещества, които се намират в земната кора, въздуха и космическите лъчи. Йонизацията на въздуха е максимална в късните вечерни и ранните утринни часове, през зимата, минимална е през лятото. Лечебният въздух около планински реки, водопади и буйни реки се дължи на отрицателната йонизация. Тя действа добре на мозъчната дейност, а и убива микробите. Помага при неврози, преумора, астма, високо и ниско артериално налягане.

Днес много жени страдат от миомни възли. Знаете ли рецепта за справяне с тях?

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X