Напишете дума/думи за търсене

проф. Мермерски: Неправилното хранене е честа причина за инсулт и инфаркт (+рецепти)

Проф. Христо Мермерски е посветил 60 години от живота си на лечението чрез хранене. Казва, че най-полезното лекарство, но и най-голямата отрова за човек е храната. Той обяснява защо сме сред първите най-дебели нации в света, как ни помага медът и орехите, и как да свалим високо кръвно с лесна рецепта.

Проф. Мермерски, излезе класация на дебелите нации, според която българите сме сред първите места, защо?

Българинът няма мярка - сяда вечер на банкет, изяжда една салата и я полива с ракия. После му слагат ордьовър със салами, саздърми, които са ужасни. После супа, второто ядене с вино. Десерт, плодове и ако се сетят още нещо друго. Това е първият етап на преждевременната смърт. Инсултът, инфарктът, атеросклерозата са все болести главно на неправилно хранене.

Как храната ни цери и разболява?

Счупи черупката на един орех. Ще видиш, че прилича на мозъка на човека. Това не е случайно, защото след лимона и меда орехът е уникален с две неща. Той възстановява клетките на мозъка и запазва паметта на човека. Затова препоръчвам и на по-възрастните, и на младите, да смелят 30-50 г орехи, да прибавят хубав мед и се получава една великолепна питка.

Докато в луканката, саздърмата или саламите, които се ядат има толкова сол, че съдържанието й надвишава 5-10 пъти количеството, което е необходимо на организма. За да запазят свежестта и цвета на луканката и да не се разваля, й слагат нитрати. Те преминават в нетрозамини, които са канцерогенни и опасни за черния дроб, за пикочния мехур и т.н. В училищните лафки продават храни – отрови. Затова се смъкват годините на инфарктно болните.

При неправилно хранене получаваш диабет, увреждат се бъбреците, черния дроб, сърцето, разболяваш се от подагра. Всички лекари се кълнат в Хипократовата клетва, а основната мисъл на Хипократ е: „Нашата храна трябва да бъде нашето лекарство и нашето лекарство, трябва да бъде нашата храна“. В същото време в България те не изучават лечебните свойства на храната.

Кои храни ни лекуват?

Първата група са зеленчуците, втората – плодовете, третата – гроздето, четвъртата е червеното вино, петото е медът с неговите производни. Хората не знаят, че от 24 микроелемента, необходими за човешкото тяло, 22 ги има в меда. Той, поради това, че събира нектара от различни билки, съдържа най-ценните им качества. Разбира се, медът трябва да е истински и закупен от проверен производител, защото в магазинната мрежа т.нар. мед не е нищо повече от химия и вредна глюкоза. Следва млякото с неговите производни. Седмото са бобовите култури. След това са маслодайните култури от типа на слънчогледа. Ако изядете 40 г непечени слънчогледови семки, си набавяте голям запас от витамин Е. Това е витаминът с най-противораково действие. Стигаме до черния шоколад, който влияе добре на сърцето. И на последно място, но не и по важност - рибата.

Последните изследвания за рака доказват, че хората, които консумират храни с голямо количество витамини от типа антиоксиданти или витамините А, С, Е, не страдат от рак. Например морковите..., но не знаят, че ако ядат морков, без да сложат мазнина в салатата, най-полезната му съставка не може да се усвои от организма, защото витамин А е мастно разтворим.

проф. Христо Мермерски, снимка: личен архив
проф. Христо Мермерски, снимка: личен архив

Ще ви предложа една рецепта: настъргват се 3-4 дребни моркова, към които се добавя сурово пресован зехтин, заедно със смляно слънчогледово семе. Сместа се обогатява с малко мед, може да добавите и една лъжица смляно ленено семе. Получава се нещо уникално за имунната система. Съчетанието на моркови с мед е много полезно. Подобрява зрението, а витамин А е важен за хубавата кожа. С лененото семе доставяме на организма си витамин Е, който има силно противораково действие, както и витамин А.

Бобът и бобовите култури най-много смъкват холестерола. Американците препоръчват всеки ден човек да изяжда по една кафена чаша фасул. Още повече, че той е лекарство против рак на стомаха и на дебелото черво. Знаете ли, че в три чушлета се съдържа толкова витамин С, колкото в килограм лимони? Те помагат на хора, които страдат от емфизем на белите дробове, които имат проблеми с много храчки от дробовете, които ги задушават.

С каква рецепта спасявате от високо кръвно?

Сварявате от вечерта едно яйце, важно е да е прясно, да не е старо. Потапяте го с черупката в една чаша ябълков оцет – истински. На сутринта, когато го вадите черупката я няма. Има само една ципа, която се маха. Слагаш малко солчица и изяждаш яйцето. Важно е един час след това да не се яде нищо. Има хиляди случаи, които са се излекували. Интересното е, че по-младите хора, които имат 170 горна граница още на 5-6 ден кръвното им е в граници. По-възрастните може да се наложи да повторят процедурата.

Болните от диабет какво ще посъветвате?

Ние лекуваме диабет! Всъщност природата лекува, не ние. Ако от прополис се направят две топчета с големината на грах и се изпият с топла вода или мляко, той помага и на болните от диабет, като им понижава кръвната захар още на следващия ден. Има и рецепти с живовляк, с нахутени семена. Лекуваме и диабетна полиневропатия.

Какви са ползите от киселото мляко за организма?

Жените след 50-те не знаят, че ако искат да се спасят от остеопорозата - няма по-лесно усвояем калций от калция в млякото. Затова е добре да изпиват по 1-2 чаши мляко или да ядат поне една кофичка кисело мляко. По-добре е възрастните хора вместо да вечерят, да изяждат кофичка с кисело мляко.

Как да пречистим организма си?

Направете една супа, в която ще сложите колкото се може повече зеле, моркови, карфиол, може и фасул. Сложете повечко олио, защото постните храни го обичат. Овкусете го с едно бурканче лютика и разбира се огромно количество лук, и яжте от него три-четири дни. Става така, че ядеш непрекъснато и непрекъснато ти се яде, ако го направиш както трябва, и организмът е пречистен.

за още практични съвети, полезна информация, вкусни предложения, интервюта със специалисти по здравословно хранене и срещи с любими кулинарни блогъри търсете списание "Рецепти за здраве"

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X