Напишете дума/думи за търсене

Проф. Мермерски: Ако още хапвах пилешко, сега нямаше да съм жив

проф. Христо Мермерски, снимка: личен архив

Срещам се със специалиста по лечебно хранене проф. Христо Мермерски пред Софийския университет и докато стигнем до Докторската градина (която е съвсем наблизо) спираме няколко пъти, защото случайни минувачи го поздравяват, излекувани с рецептите му, или го питат за свой проблем. Въпреки слънчевия ден се заговаряме за най-тежката болест – рака, която отнема слънцето на над 100 човека дневно в България.

Престоялите колбаси са канцерогенни

„Всяка година заболяват 36 500 човека, от които половината се разделят с живота още първата година. Заболелите от инсулт през миналата година са 50 723, а от инфаркт са още повече. Една от причините е храненето”, казва проф. Мермерски. Той обяснява, че според изследване на Световната здравна организация, ако консумираме дневно не по-малко от 400-500 г плодове и зеленчуци няма да боледуваме от тежки болести, защото тези вкусотии съдържат химични съединения, които унищожават канцерогенните клетки. Професорът казва, че наближава 80 години и е в добро здраве, защото рядко яде месо и никога колбаси от магазина. В луканките и другите колбаси слагат нитрати, за да са трайни. Ако те не се купят, след месец-два нитратите се превръщат в нитрозамини и попаднали в кръвта имат канцерогенен характер. Така човек може да се разболее без да разбере защо. „Що се отнася до кренвиршите – в тях слагат всякакви чудесии, но не и месо. Не ги ям. Преминал съм почти на вегетарианско хранене. Ако продължавах да ям пилешки пържоли, което правех преди, сега нямаше да съм жив”, убеден е професорът.

Сутрин – домат и си здрав

За да не боледува от нищичко, организмът трябва да е пречистен, така че сутрин е добре да се пие чаша топла вода с 1 ч. л оцет и 1 ч. л мед от юнския. „Като създадеш силна имунна система, създаваш преграда против болестотворните клетки, включително раковите”, казва специалистът по лечебно хранене проф. Христо Мермерски. Подсилването става лесно с по лъжичка всеки ден от бурканче с мед и орехи. Сладичкото удоволствие се препоръчва особено след операции. За да се пазим от рак, сутрин трябва да си нарежем един розов домат, да сложим зехтин, малко сол и с черен хляб и ядки, да го изядем. Тази закуска осигурява всичко необходимо за организма, а и тлъстинките си тръгват. Важно е, че доматът е царят в борбата с рака, защото съдържа съединението ликопен – унищожителят на канцерогените в организма. Салатата от настърган морков с лъжица зехтин и изстискан лимон, осигурява на бомба витамин А и С, които са най-противораковите витамини. А и осигурява целулоза, която усилва перисталтиката на червата и не позволява в нея да се задържат отпадъци повече от 20-24 часа. „5 купи седмично настърган морков понижават с 54 % опасността от рак на яйчниците”, казва народният лечител. Като цяло плодовете и зеленчуците, които най-усърдно борят лошите болести, са тези с тъмно червен цвят, защото съдържат огромно количество бета каротин, а той елиминира канцерогените. Цвеклото, сливите, ягодите, къпините, кайсиите (съдържат много ликопен, но не колкото домата) и прасковите.

Броколите и брюкселското зеле пък предпазват от рак на простатата и измитат субстанциите, причиняващи тумори преди да са започнали да увреждат клетките. Капсаицинът, който се съдържа в лютите чушки, също унищожава клетките причиняващи рак на простатата и на панкреаса. Лечебен е и пчелният восък. С него жена се излекувала от рак на гърдата като затопляла парче от него всяка вечер, поставяла го на плат и го залепвала на гърдата, където е бучката. „Мъж с тумори на двата бели дроба и разсейки пиеше всеки ден топло мляко с полифлорен мед и разбито прясно яйце. След 2 години ми изпрати снимка на дробовете си и беше излекуван”, разказва проф. Мермерски.

Рецептите на проф. Мермерски за различни заболявания

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X