Напишете дума/думи за търсене

Какво могат да ни научат кучетата за нашите проблеми?

Хората, особено през последните няколко десетилетия, вярват, че са центърът на Вселената. Това погрешно схващане за нашето значение като вид е било, през повечето време, отговорното за много проблеми и оплаквания.

Добрата новина е, че никое същество - човешко, кучешко или котешко - не е наистина толкова важно. Ние просто обитаваме тази планета. Имаме голямата привилегия да живеем и ние сме тук, за да се адаптираме към условията по най-добрия възможен начин.

Би било добре за нас да научим повече от кучетата.

Известният философ Диоген забелязва това първи. Той получава прякора Кучето, защото успява да се отърве от предполагаемата си значимост и его. Научава се да бъде по-спонтанен и по-свободен. Преди всичко той се научава да различава приятелите от враговете си.

Диоген и кучетата
Диоген възхвалява добродетелите на кучетата и се опитва да ги имитира, като се държи като тях. За да направи това, той трябвало да започне да се фокусира върху проблемите си, сякаш наистина е куче. Това му позволява да управлява по-добре значението, което придава на всяко събитие - както външно, така и вътрешно.

Живеел в колиба и винаги бил заобиколен от семейството си, кучетата. Той дори ходил до тоалетната на публични места.
Диоген се опитал да приложи на практика радикална идея за свобода. Точно като куче, той бил безсрамен. Трескаво се противопоставял и дори атакувал предварително установените социални норми, традиционния начин на живот.

Тези, които започнали да наричат Диоген „Кучето“, всъщност се опитвали да го обидят. Но точно като добро куче, Диоген не му придавал никакво значение. Той дори се гордеел с това ново име, използвайки го като своя емблема. Мислел, че този псевдоним идеално го идентифицирал.

Диоген искал да се отдели от всички материални блага, които носят фалшивия етикет, че са „необходими“. Блага, на които всички сме станали роби. Той решава да живее в строгост, досущ като кучетата, и осъзнал, че човек винаги може да бъде по-смирен.

Очевидно е, че историята на Диоген е преувеличена и ние не се опитваме да убедим никого да я приеме буквално. Не е нужно да се държите по този начин. Ние обаче искаме да разберем подтона на историята и вие да решите дали искате да вземете част от нея и да започнете да я прилагате.

Възприемане на манталитета на кучето
Ако мислите като куче, независимо дали е вашето собствено куче, съседско или улично куче, и го наблюдавате, ще видите, че кучетата се интересуват само от неща, които са наистина необходими. Тези животни се грижат да се предпазят от времето, да се движат, да намират храна и вода ежедневно, да се размножават, да играят игри и да привличат внимание.

Ние всички искаме някои незадължителни неща, сякаш са необходимост. Искаме добра работа, добра заплата, къща с басейн, привлекателна половинка, да пътуваме, професионален успех, да бъдем известни и хвалени. Освен това, ако тези нужди не са задоволени, нашето самочувствие е увредено. Чувстваме се като по-ниско или по-лоши от другите.

Желанието за всичко това е разбираемо, стига да не се поддадем на изкушението да превърнем всички тези щения в абсолютни и незаменими нужди.

Ако искаме да започнем да живеем „по-кучешки“ живот, първата стъпка е да не се чувстваме толкова важни. Нека не изпадаме в депресия, ако хората не ни разпознават по улицата. Нека не се състезаваме с другите, за да се опитаме да изпъкнем и
да получим аплодисменти.


Бъдете свободни и отворени като куче
Втората стъпка е да бъдете по-малко скромни. Няма да стигаме до преувеличената крайност да ходите до тоалетната по средата на улицата. Но трябва да бъдете по-открити, да се покажете такива, каквито сме. Може би някои от вашите дефекти ще бъдат по-изложени. Но това е по-добре, отколкото да се налага да плащате цената, която не ви позволява да разгърнете пълния си потенциал.

Ако се срамувате да се обличате по определен начин, защото се смятате за слаб, дебел, блед, тъмен или каквото и да е, е добре да започнете да се обличате така, както искате. Правейки го независимо от комплексите, които обществото се е опитало да ви насади. Кучетата не се срамуват, защото са по-големи, по-малки, с един или друг цвят.

Вашият набор от ценности също трябва да се промени.

Физическата привлекателност както вашата, така и тази на другите, материалните притежания или превъзходството над останалите трябва да спрат да бъдат толкова важни.

Може ли да си представите едно куче да се интересува как изглежда това отсреща, да се тревожи за физиката му или дали е облечено по модата или не? Мислите ли, че едно куче би завидяло на друго, защото леглото му за домашен любимец е по-голямо или по-скъпо? Тези животни изобщо не се интересуват от тези неща.

И накрая, нека бъдем по-малко нуждаещи се. Както показа Диоген, нямаме нужда от толкова много неща, за да сме щастливи и спокойни. В днешно време, ако четете тази статия, най-малкото имате мобилен телефон или компютър, което означава, че сте покрили основните си нужди.

В такъв случай от какво трябва да сте недоволни?

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X