Напишете дума/думи за търсене

Комплексът на Аристотел - да мислиш, че си по-добър от останалите

Думата „комплекс“ идва от латинското complexus. Това означава нещо, което се състои от множество елементи. Същото е и когато става въпрос за психология. Тази наука нарича условията комплекси, когато има множество личностни черти, които играят роля, причинявайки на някого проблеми.

„Не мислите ли, че е странно, когато някой има свои снимки навсякъде? Сякаш се опитва да докаже, че съществува.”
Кандис Бушнел

Основната характеристика на чертите в комплекса е, че всички те са несъзнателни. Не осъзнавате, че ги имате. Или, ако го направите, просто не ги виждате като проблем. Ще си помислите, че е нормално да е така или че имате напълно основателни причини за това.

Какво точно представлява комплексът на Аристотел?

Аристотел, упоритият философ
Няма абсолютно никакво съмнение, че Аристотел е един от най-великите философи на всички времена. Живял е между 384-322 г. пр.н.е., в Древна Гърция. Неговите теории и учения са толкова важни, че все още имат огромно влияние върху философията и науката.

Аристотел е бил ученик на Платон - друг огромен гръцки философ, бащата на метафизиката. Аристотел следва учителя си навсякъде и той е блестящ ученик. Платон го ценял много и знаел, че има голям потенциал, докато нещата не започнаха да се променят.

Аристотел да развива собствените си философски идеи и става известен благодарение на тях. Тогава той започна да се отдалечава от своя учител и от учението си, получено от Платон.
С течение на времето Аристотел започнал да казва, че идеите на Платон нямат реална основа. Много хора имали проблем с отношението на Аристотел към това. Те смятали, че изглежда нелоялно и прекалено горделиво от негова страна.


Комплексът Аристотел
Въз основа на тези моменти от древната история някои хора започват да говорят за комплекса на Аристотел. Те дават този прякор на всеки, който смята, че е по-добър от всички останали и че винаги е прав. Те също така казват, че не е точно същото като комплекс за превъзходство. По-скоро е свързано с емоциите и представата за себе си, докато комплексът на Аристотел е по-скоро интелектуално нещо.

Индивидите с комплекса на Аристотел са обсебени от това да побеждават хората в интелектуални ситуации. Те се впускат в дълги спорове само за да докажат, че са по-умни, най-умни и по-знаещи от другите хора. Те винаги подлагат идеите си на изпитание, като ги превръщат в полемика, надявайки се тя дори да стане публична.

Някой с комплекс на Аристотел се интересува най-много от това да наложи своята гледна точка на околните. Той иска другите хора да го възприемат като особено интелигентен човек.

Комплексите не водят до нищо добро
Що се отнася до комплекса на Аристотел, хората, които го изпитват, сякаш не са преминали юношеството. Това е възрастта, когато децата смятат, че е наистина важно да подложат идеите на възрастните на изпитание. Но те особено обичат да доказват колко малко смисъл имат авторитетните фигури, колко нелогични са те.

Процесът обикновено е много досаден за възрастните. Но това е един от начините, по който младите хора изграждат и укрепват своята идентичност.

С тийнейджърите и хората, които имат комплекс на Аристотел, това, което наистина се случва, е, че те са дълбоко несигурни. Това желание да бъдат прави на всяка цена и да налагат своята гледна точка на околните не е нищо друго освен тяхното съмнение в себе си. Те се опитват да отхвърлят други начини за възприемане на нещата, защото се страхуват от тези други начини.

Смятат, че те поставят под въпрос техния начин на възприятие на света, затова не ги понасят.

Комплексът Аристотел е еквивалент на проблем със самочувствието. Казано по друг начин, това е въпрос на нарцисизъм. Хората, които го изпитват, взривяват цялата стойност и важност на всичко, което мислят, от несъзнателно желание да се справят с чувството за ниска самооценка. Това е почти като когато едно животно се прави по-голямо, за да изглежда по-страшно, ако е в опасност. Откъдето и да го погледнете, този силен нарцисизъм може да доведе само до големи проблеми в бъдеще.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X