Напишете дума/думи за търсене

Как да се грижим за китайската роза

Когато цветята зимуват в топли помещения, щитоносните въшки се развиват без прекъсване и се намножават масово. При нападната китайска роза могат да се намерят възрастни женски - значително по-едри, покрити с щитче (вероятно с кафяв цвят), които са неподвижни; млади ларви с оформящи се щитчета - те също не се движат и млади току-що родени ларви жълти или оранжеви, силно подвижни, наподобяващи листни въшки.

Пренасят се много лесно при допир на растенията при различни манипулации по отглеждането, дори и от вятъра и насекомите. При пръскането най-силно се засягат ларвите. Възрастните имат по-плътни щитчета и са трудно уязвими. Пръска се винаги мястото, на което сте забелязали медената роса, всеки ден, докато престане да се образува.

Следболнични грижи

Китайската роза ще се изчисти от щитоносните въшки, но ще преболедува и ще се нуждае от повече грижи, за да се възстанови - често поливане, но с малко вода, леко разрохкване на почвата.

Ако през пролетта трябва да я изнесете навън, не я поставяйте на място със силно и продължително слънчево греене. Оставете я на шарена сянка. Без никакъв риск може да я поливате от време на време с утайка от кафе, получена от 1-2 лъжички, също да поръсвате с пепел от 1-2 изпушени цигари.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X