Напишете дума/думи за търсене

9 правила за отглеждане на величествени божури

Прието е да се смята, че те растат на едно място без проблеми до 10 години, а след това трябва да се разсадят и пресадят.

Всъщност божурите могат да се чувстват прекрасно на едно и също място дори и 100 години. Но за това са необходими правилни грижи.

1. Мястото трябва да се избере много внимателно, тъй като растението ще живеее там дълго време.

2. Не всяко свободно парче земя е подходящо. Божурите трябва да разположите по-далеч от дървета, храсти и стени на къщи.

3. Мястото им също така не е до пътеката - с времето храстът ще се разрасне и просто няма да може да се минава.

4. Божурът не обича високи подпочвени води и ниски места, които се заблатяват след дъжд.

5. Закупените от разсадниците цветя се засаждат от края на април до края на май. А ако са в контейнери - до средата на лятото (собствените божури се делят и пресаждат само през август!)

6. Ямите за засаждането се правят големи - 100 см в диаметър и с 60 см дълбочина.

7. Отдолу се насипва хранителна смес - 10 кофи угнил оборски тор, 2-3 кофи наситнена глина и 20 кофи чернозем. Добавят се 2-3 чаши двоен суперфосфат и 1 литър дървена пепел. Всичко това се смесва добре и внимателно се отъпква. В крайна сметка ямката трябва да е запълнена така, че до краищата и да остават 10-12 см.

8. Засаждането не е трудно. В центъра на дупката се прави малко хълмче, върху него се поставя коренището, корените внимателно се оправят надолу и се засипват с почва. Има един важен момент - пъпките да се намират на дълбочина 3-5 см от повърхността на почвата. Иначе няма да разцъфне.

9. По време на цъфтежа възрастният храст може да изкара до 100 цветоноса. На за да бъдат едри, а растението да не се изтощи, трябва да се оставят 20-25 пъпки. Останалите се отрязват преди да стигнат 1,5-2 см в диаметър.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X