Напишете дума/думи за търсене

Цветята през септември

Синоптиците прогнозират нормално време през септември. Температурите ще се понижат, денят ще започне да намалява, а дъждовете ще са в норма. Затова освен правенето на консерви за зимата е редно да започнем да подготвяме и цветната градина за покой. Есента ще дойде скоро със своите огнени багри.

А градинските центрове и производствените бази вече са на стартовата линия, готови да задоволят всяка прищявка на любителите за есенния сезон.

Септември е може би най-подходящият месец за засаждане на многогодишни цъфтящи храсти, лиани и тревисти растения.

Размножаването и преместването също влизат в това число. Почвата е акумулирала топлина, която благоприятства развитието на кореновата система на новозасадените растения. А температурата на въздуха не е чак толкова висока, че да провокира интензивно изпаряване от листната повърхност. Именно затова сега се садят и прихващат най-успешно клематиси, рози, божури, декоративни храсти и иглолистни растения.

Стресът, на който са подложени цветята при разделяне на коренището, е сведен почти до минимум. Естествено трябва да се спазват и някои индивидуални за вида првила. 

Клематисът: корените му да са в сянка

Корените на клематиса се развиват в дълбочина. Затова, колкото по-дълбока ямка подготвите, толкова по-добре. Препоръчителните размери са 60-65 см в дълбочина и също толкова на ширина. Ако почвата е бедна или има други недостатъци в структурата, прибавете торф или компост.

Растението се вади внимателно от контейнера и се поставя в ямката, така че нивото на кореновата шийка да се падне 2-3 см под почвата след засаждането. За ориентир могат да послужат първите листа или възел над почвата. След засаждане полейте обилно.

Един от малкото капризи на клематиса е, че предпочита корените му да са в сянка, а листната маса да е възможно най-дълго изложена на слънце. Този каприз се задоволява лесно като около клематиса се засадят почвопокривни или други ниски растения.

А ето и още една тънкост, но тя се отнася за резитбите. Ако клематисът цъфти преди юни, не го режете на есен. 

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X