Напишете дума/думи за търсене

Увивни и катерливи цъфтящи растения

Е, тук няма да прочетете приказка за принцеси, но ще ви се прииска да създадете такава в двора или на балкона с помощта на увивните цъфтящи растения.

Ще ги разделим в две основни групи - едногодишни и многогодишни и ще подчертаем необходимите аксесоари и грижи за поддържане на красотата им.

В този брой ви представяме едногодишните и начините за отглеждането им. А в следващия - многогодишните.

Увивните цветя могат да се използват за всякакви цели. На балкона могат да създадат вертикална цъфтяща стена, която да внесе екзотичност.

Често се използват за цветени мрежи, с което лесно се прикрива вътрешността на двора или се поставя акцент в градината.

С достатъчно въображение и сръчни ръце могат да се оформят различни геометрични фигури във височина.

С едно простичко растение можа да се създаде ефект от дефекта. Всичко зависи от вас и вашите идеи.

Грамофончето има нужда от опора

Ипомея или грамофонче - това растение се отличава с бърз растеж до 3 и повече метра и неголеми изисквания за нормалното си развитие. Единственото, от което се нуждае е опора, по която да се увива.

Размножава се само чрез семена. Те трябва да се засеят в края на март - началото на април, най-добре на постоянно място, защото не понасят добре пресаждане.

Ипомеята цъфти основно в бяло, розово и синьо-лилаво, но вече са селектирани двуцветни сортове. Формата на цветовете е тип фунийка, а вече има и полукичести вариатети. Размерът на цветовете варира от 3 до 10 см в диаметър. Листата са сърцевидни, тревистозелени и леко овласени, но има и цветове с пурпурни листа.

Най-подходящото място за това рестение е до ограда или мрежа, където ще се катери на воля и ще цъфти с пълна сила до късна есен. Семената, които образува, запазват кълняемост около 2 години, а ако не се съберат, се самозасяват и цъфтят на следващата година.

Друг по-екзотичен представител на семейство ипомееви е кипърската лоза или Ipomoea quamoclit.

Цветовете са по-дребнички, но са в аленочервен, бял или розов цвят и звездовидна форма.

Листата пък са много ефирни и дълбоко изрязани. За обилния цъфтеж на ипомеите е достатъчно добре огрявано място, нормално поливане и подхранване. Най-важният аксесоар за тези дами е опората, по която да се увиват сами.

Чернооката Сузана - ярък акцент

Тунбергията изумява с ярките си цветове в оранжево, жълто, бяло и керемидено, от които надничат черни очички. Другото име, с което се среща, е чернооката Сузана (отива й, нали?).

Цветът е оформен от 5 полусраснали венчелистчета, оформящи плитка фунийка в черен цвят. Листата са сърцевидни с ясно изразено жилкуване и овласяване. Увивният хабитус на растението позволява то да се поведе по колона, ограда или стена

При всички случаи е много ярък акцент в градината или на балкона.

Семената се засяват февруари-март след предварително накисване. Пониква за около 2 седмици, а през май може да се засади на постоянно място.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X