Напишете дума/думи за търсене

Подхранване на цветята с необичайни естествени материали

Всеки от нас изхвърля в боклука растителни отпадъци. А те могат да бъдат чудесна храна за цветята ни (пример са банановите кори, пакетчетата от чай, утайката от кафе).

Основновни фактори при органичните торове са скоростта на процеса на угниване, влиянието им върху почвеното здраве, влиянието им върху функциите на почвените микроорганизми, подобряването на механичния състав и т.н.

Здравата почва гъмжи от живот, в нея има по малко от всичко, което е необходимо на растенията. Това важи в градината. Индикатор за здрава и чиста от химия почва са земните червеи. Има ли ги, има още милиони малки труженици, осигуряващи храна за растенията.

В саксия обаче ограничението е очевидно. Кореновата система се върти в омагьосан кръг в търсене на храна. И ето тук идва мястото на торовете.

Лесни рецепти за тор тип направи си сам

За тор може да се използва почти всеки органичен отпадък. Компостираните растителни отпадъци са един добър пример за използване на непотребното. Биохумусът от калифорнийски червеи също е един вариант за преработка именно на органиката. Добре известно е благоприятното действие на оборския тор и шербетуването на пролет. Дървената пепел от печките съдържа голямо количество калий и също намира приложение в градината. Настойка от коприва се използва широко в биоземеделието, а защо не и при цветята.

1. Утайката от кафе

Тя богата на азот магнезии и калий. Този отпадък има кисела реакция и е подходящ за оптимизиране на киселинността в почвата. Основно може да се използва в градината за рози, рододендрони, иглолистни, ерики и други ацидофилни растения. Утайка от кафе се слага и в саксията на азалията. Не бива да се прекалява с нея, за да не се вкисли прекалено почвата.

Утайката от кафе първо трябва да се изсуши добре върху вестник. След това се разхвърля около растенията или се добавя в почвата при пресаждане.

2. Черупките от яйца

Тяхната употреба в градината е неограничена. Калцият е необходим на всички растения. С негова помощ те стават по- здрави и трудно се поддават на болести. Яйчените черупки трябва да се изсушат и да се стрият на прах. Това става лесно с помощта на блендер. След това,подобно на утайката от кафе, прахът се разпръсква около растенията или по повърхността на саксията.

3. Бананови кори

Банановите кори са богати източници на минерали. Калии, фосфор, калции и ред други се съдържат в тях. Наред с това, могат да се употребят по няколко начина и имат няколко функции.

Един от начините за приготвяне е чрез накисване във вода. Нищо сложно, просто банановата кора се накисва в затворен съд с вода за 2-3 дни. Полезните вещества се разтварят във водтата и тя потъмнява. Банановият чай се използва за поливане на почвата или оросяване на листата. А кората се нарязва на ситно и се разхвърля директно в градината. Няма остатъци и разхищение.

Друго приложение на корите е да се превърнат в прах и да се поръси с него повърхността на почвата.

4. Маята е растежен стимулатор

Маята или по- точно дрождите в нея оптимизират почвените микроорганизми. Те подобряват дейността си,а с това стимулират растежните процеси в растенията. Доказано е, че при употребата на мая кореновата система се развива много по-добре. А всички знаем, че ако корените са силни и растението е здраво.

Рецепти с мая има много, но най-лесно се помни тази: 1 кубче хлебна мая се разтваря в 10 литра топла или поне хладка вода. Така приготвеният разтвор може да се използва за поливане на следващия ден. Към него може да се прибави лъжичка захар.

5. Бира или бирена мая

Ефектът от бирата е подобен на този от хлебната мая. Единствено условие е бирата да е престояла и изветряла. С нея могат да се поливат всички цветя веднъж в месеца. Препоръчва се също оросяване или почистване на листата с бира. Освен, че полира и придава свеж блясък, бирата отблъсква прахта. Това я прави изключително полезна за растения с големи листа като фикуса например.

6. Прясното мляко хем пази, хем храни

То доставя основно калции, но съдържа редица други елементи, полезни за цветята. Когато се употребява като тор, 1 литър мляко се разтваря в 3-4 литра вода. С течността се полива веднъж месечно. Освен като тор прясното мляко може да се използва и като един вид предпазна мярка срещу гъбни заболявания, защото калцира тъканите. За целта е достатъчно да се разреди в съотношение 1:5 и да се напръска зелената маса с него.

Комбинирането по един или друг начин на споменатите до тук направи си сам торове няма да навреди, а само ще засили действието им.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X