Напишете дума/думи за търсене

6 съвета за красива градина

Хубавата градина, както и красивите стайни цветя изискват грижи. В магазините днес могат да се намерят препарати за какво ли не – за подхранване, против листни въшки, против бръмбари, за свеж вид, за по-бърз растеж. Но ако напръскате и наторите цветята в дома си или в градината си с всички тези неща, не мислите ли, че ще отровите не само растенията, но и самите себе си. Използвайте естествени методи.

Чесън за разцъфтели рози

Розите за съжаление често страдат от мана – заболяване по тези растения, което се характеризира с първоначално по-малки, а след това и по-големи черни петна по листата. За да предпазите красивите цветя, ги пръскайте с разтвор на чесън. 100 г ситно нарязан чесън ври 15 минути във вода (ако е дъждовна ефектът ще е още по-голям) и се оставя да престои един час. След като изстине с пулверизатор се пръскат както цветовете, така и листата. По този начин ще предпазите растението и от бръмбари и други насекоми, които изяждат цветовете.

Пепел за идеална трева

Пепелта от печка с дърва, от камина, дори от барбекюто, не бива да се изхвърля. Тя е много богата на хранителни вещества за растенията и е изключително обогатяваща. Освен че може да се добави към почвената смес за цветя и дървета, пепелта е и идеалното средство за получаване на хубава морава. Достатъчно е да бъде разпръсната в двора. Имайте предвид обаче, че говорим единствено за дървесна пепел. Тази, получена при изгарянето на пластмаси, найлони или гуми, е токсична.

Яйчени черупки за красиви цветя

Идеални за цветята както в градината, така и саксийните, са яйчените черупки – трябва да са на ситни парченца и премесени в най-горния слой на почвата. Не използвайте обаче черупки от боядисани яйца, защото отново ще затормозите растението с химия.

Утайка от кафе за бърз растеж

Смята се, че утайката от кафе може да се използва като много силен тор за подхранване. Подходяща е както за саксийните цветя, така и за тези в градината. Може още като ги засаждате да смесите в почвата малко кафена утайка. За подхранване е добре да се използва разтворена във вода и то най-вече преди обилно поливане или силен дъжд. Все пак с нея не бива да се прекалява, защото в големи дози, може да има дори негативен ефект върху растенията.

Вода от сварени картофи срещу ненужни треви

Ако между плочките на двора или на алеята има вечно провиращи се, досадни треви, не се мъчете да ги изкоренявате стрък по стрък. Рискувате да загубите много време, да ви заболи кръстът и след това ефектът да е краткотраен. Когато приготвяте варени картофи, не изхвърляйте водата, в която са врели, а полейте с нея ненужните треви. От врялата вода тревите ще загинат, а соланинът от картофите ще унищожи корените.

Врящата вода се използва също и за обеззаразяването на почвата за разсад, но преди да посадите цветя. Попарването с вряща вода се бори активно с вредителите, но убива и цветята, затова трябва да се използва предварително.

Люти чушки срещу листни въшки

За борба с листните въшки може да си приготвите специална отвара. Нужни са ви около 50 г сухи люти чушки, които да врат 20 минути в един литър вода. Хубаво е отварата да престои няколко часа и след това с нея (вече изстинала) да се напръскат растенията. Срещу тези вредители също са ефикасни отвари от тютюневи листа, чесън, както и сапунен разтвор.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X