Напишете дума/думи за търсене

Красива градина, но на каква цена?

Никога не може саксията да ни даде условия като слънчева и тучна поляна, затова много домакини компенсират неидеалните условия с множество препарати – изкуствени почви, обогатители за подхранване, препарати за по-дълготраен цъфтеж... Някои от тях обаче крият рискове за здравето ни.

Вредните инсектициди

Най-голямата борба, която всеки дори и аматьор градинар води е с вредителите – мравки, червеи, мушици, листни въшки. Често те са много устойчиви и се налага използването на силни препарати, за да може да спасите цветята. Факт е обаче, че ако един препарат е достатъчно силен да убие вредителите, то той най-вероятно вреди и на нашето здраве.

Повечето от препаратите срещу листни въшки и мушици са на основата на делтаметрин, който е възхваляван като високо ефективен. Рекламират го с това, че директно покосява нервната система на вредителите и ги прави неспособни да се възпроизвеждат. Колкото за хората, делтраментринът крие рискове от алергии на дихателните пътища и кожата, увреждане на очите, увреждане на белите дробове. Фактът, че повечето препарати против вредители са като пулверизатори увеличава риска, защото трябва да се използват само със защитна маска, в неветровито време и не вътре в дома.

Да обогатим почвата

Добрата почва е жизненонеобходима за красивите цветя, затова повечето градинари се запасяват с тор от градинските центрове или аграрните аптеки. С почвените обогатителни обаче трябва да се внимава много.

Задължително е, когато купувате обогатител за почва да четете изрично инструкциите за употреба. Тези, които са под формата на почвена смес могат да се използват само примесени със стандартна почвена смес и то в съвсем малко количество. Ако засадите цветята директно в обогатител за почви, те най-вероятно ще изсъхнат и ще умрат. По-големят риск е за вас обаче, защото тези смеси особено в концентриран вариант са много силни и крият рискове от алергии по кожата, обриви, астматични пристъпи и дихателни проблеми.

Течните торове също трябва да се използват съвсем стриктно по инструкциите – не по-често от период на две-три седмици и в слаба концентрация – стандартно 15 ml тор на 2 литра вода, но задължително прочетете внимателно етикета, защото концентрацията е различна за различните препарати.

Повечето течни торове са на базата на азот, а според критериите на Европейския съюз за градинарски продукти концентрацията на азот в продукта не бива да превишава 3% от общото съдържание на азот, а на неорганичен азот - 20 %.

Течните обогатители крият рискове от кожни проблеми, очни инфекции и отравяне. Те са по-опасни, защото силно концентрирано вещество се сипва във вода и може да капне върху кожата ви, да пръсне в очите ви или да бъде разсипано, затова винаги ги ползвайте с предпазни ръкавици и по възможност с маска.

Четете етикетите

Повечето етикети на препаратите за растения са като че ли на китайски. Всяка съставка ни звучи сложно и неясно. Но всъщност е добре да четем всичко, да проверяваме какви са рисковете и да преценяваме дали си заслужава изобщо да използваме такива препарати.

На етикетите често има и знаци, както и обозначения с латински букви. F (знак за огън) означава запалимо, F+ e силно запалимо, C – корозивно, Е (знак за експлозия) – експлозивно, N – опасно за околната среда, O – силен окислител, T (знак на череп с кости)– отровно, T+ - силно отровно, Xn (знак X) – вредно, Xi – дразнещо.

Заложете на естествени съставки

Когато става дума за саксийни цветя в дома ви или на балкона, най-добре използвайте естествени методи за наторяване и борба с вредителите. Срещу листни въшки идеални са разтворите на от тютюневи листа, чесън, сапун или люти чушки. А за подхранване може да се доверите на утайка от кафе или яйчени черупки.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X