Напишете дума/думи за търсене

Кои маски са по-ефективни и кои изобщо не са

Днес маските са задължителин за всички ни, когато излезем от дома си. Според някои експерти е добре да свикнем с тях, защото животът ни тепърва ще изисква присъствието им. Знаем, че напълно ефективни маски няма! Няма маски, които да ни предпазят от COVID-19, без да спазваме всички други указания.

И все пак – кои маски каква защита дават?

N95 - отличен избор!

Националният институт за безопасност и здраве на труда в САЩ (NIOSH) има стандартизирани маски с номер N95. „N“ означава „не е устойчив на масло“, докато „95“ представлява минималният 95-процентов капацитет на филтъра за улавяне на вируси с размер само 0,3 микрона.

Маската N95 намалява достъпа на малки, невидими частици във въздуха, включително бактерии и много вируси. Някои маски тип N95 имат закрепване, изпускателен клапан, който улеснява издишването и намалява влажността, топлината и влагата отвътре.

Ако обаче сте носител на Covid-19, не е добре да носите такава маска с клапан. Вие трябва да ползвате маска без клапан за издишване, така че капчиците от кашлица или кихане да бъдат блокирани вътре в маската.

Има някои други стандартизирани маски за лице от NIOSH, които са N99 и N100, които твърдят, че филтрират съответно 99 и 99,97 процента частици от въздуха.

Има и серии R и P, които се различават от N по своята устойчивост на масло. 

Филтър за лице (FFP)

Face Filtering Piece (FFP) маските за лице са по-рядко срещани в Европа. Те са разделени на три категории: FFP1, FFP2 и FFP3. Според европейските стандарти всяка от тях може да филтрира 80, 94 и 99.95 частици до 0,3 микрона. Те са еквивалентни на N95 в Европа.

Тип FF1 е маската с най-ниско ниво за защита. По принцип хората, които имат респираторни заболявания, използват FFP1, за да не бъдат засегнати от прах и подобни вещества. Той обаче не може да задържи коронавируса, тъй като е предназначен единствено срещу прах без токсини.

Респираторните маски от клас FFP2 са изработени за новата коронавирусна епидемия в Барселона през февруари тази година. FFP2 осигуряват допълнителна защита от химически частици, но не е сигурно, че можете да имате благонадеждна защита от Covid-19.

Що се отнася до FFP3, това е най-ефективната маска срещу коронавируса.

Хирургически маски
Обикновено се използват, за да предпазят от капчици и пръски с големи частици. Смята се обаче, че са абсолютно слаби спрямо коронавируса.

Текстилни маски
Писали сме за тях – те нямат почти никаква защита срещу настоящия вирус.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X