Напишете дума/думи за търсене

Колко сън ни е нужен като мярка срещу вируса

Всички сме наясно с лечебното въздействие на добрия сън. Той може да се окаже от особена важност днес, когато целият свят се бори с пандемия. Парадоксално, но именно днес ни е най-трудно да заспиваме...

Струва си обаче да положим всички усилия за това да имаме здрав, нормален сън, защото той засилва функциите на имунната ни система и ни помага да се справяме със стреса.

Колко сън е необходим?
В тези дни част от хората, прекарвайки много часове у дома, имат време дори за следобедна дрямка. Други, разтревожени или просто изкушени от богатото разнообразие на телевизионни програми, не се наспиват достатъчно.

Целта, която трябва всички възрастни да имаме, е 7 до 9 часа сън на нощ. В зависимост от личното си усещане за това след колко часа спане се чувствате най-добре, намерете своето още по-точно количество сън и се стремете да го постигате всеки ден. Това е изключително важно.

Сънят и нашата циркадна система (или вътрешен часовник на тялото) са от съществено значение за регулиране на настроението, глада, възстановяването от болест или нараняване и т.н. Когато променим нещо във времето за заспиване и за събуждане, всички тези функции се променят.

Дългосрочните последици от проблемите със съня може да включват затлъстяване, диабет, сърдечни заболявания и високо кръвно налягане.

Сън и имунна функция

Намаляването на качеството и/или количеството сън може да повлияе на имунитета ни, оставяйки ни по-податливи на заболявания, включително вируси.

По време на сън имунната система освобождава протеини, наречени цитокини. Определени цитокини са важни за борба с инфекциите и възпаленията и ни помагат да реагираме на стрес. Но когато не заспиваме навреме или сънят ни е нарушен, телата ни произвеждат по-малко от тези важни цитокини.

В ситуацията с коронавируса

Социалното дистанциране може да е рядък шанс да приближим моделите си на сън до това, което природата е предвидила за нас.

В едно проучване участниците са били изложени на обикновена настинка (риновирус). Тези, които са спали по-малко от седем часа на нощ, са били почти три пъти по-склонни да развият настинка от тези, които са спали по осем часа на нощ или повече.

Друго проучване показва, че една нощ без сън може да забави имунния ни отговор, забавяйки способността на тялото ни да се възстановява.

Въпреки че все още няма проучвания за връзката между съня и коронавируса, може да очакваме подобен модел и тук.

Освен това има научни наблюдения, че при хора, които си дремват по 30 минути през деня, сърдечно-съдовата смъртност е по-ниска. Но тази дрямка не бива да е по-дълга от това, защото тогава показателите сочат точно обратното.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X