Напишете дума/думи за търсене

Как да преценим безопасната дистанция

Световната здравна организация съветва, когато сме навън, да спазваме 2 метра дистанция от всички хора. Това разстояние е изчислено спрямо възможността на вируса да се разпространява и е важно да се спазва стриктно. Не разчитайте на това, че сте с маска или с шал. Вирусът минава лесно тези прегради, освен ако нямате маска от много висок клас. Най-сигурният начин да се предпазите от заразяване навън е да бъдете на минимум 2 метра от другите хора през цялото време. Може да се окаже трудно. Все още има магазини и места, на които тази дистанция не се спазва и не се изпълняват предписанията, дадени от специалистите и властта. Вие бъдете отговорни и всичко ще е наред.

И понеже едва ли ще ходите навън с ролетка, ще се опитаме да ви помогнем да си представите колко са два метра. Представете си едно стандартно легло – то обикновено е с дължина от 2 метра. Половин паркомясто също е равно на 2 метра. Тези важни два метра се равняват също на три човешки крачки и на две колички за пазар от супермаркета.

Ако сте в обществения транспорт, не сядайте на един ред с друг човек, дори да сте от другата страна. В офиса трябва да има разстояние от четири стола между вас и колегите ви. Ако очаквате доставка, платете онлайн и ги накарайте да ви оставят нещата пред вратата.

Ако в магазина някой се забие до вас, помолете учтиво да отстъпи. И поискайте да говорите с шефа на магазина, за да потърсите правата си и да получите отговор защо не се спазват правилата.

А пък ако се колебаете колко са два метра, по-добре оставяйте повече от това разстояние, отколкото да рискувате с по-малко.

MILA.BG ви съветва: Останете си вкъщи! Спасете живот!

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X