Напишете дума/думи за търсене

Как да пазаруваме безопасно

През изминалите седмици неща, на които бяхме свикнали както със сутрешното кафе и вечерните новини, се превърнаха в истинско предизвикателство за всички ни. Да си напазаруваш например. Невъзможно е да се откажеш от пазаруване, а въпросите се трупат – може ли да се заразим от храната, трябва ли да мием опаковките, безопасно ли е насипното сирене?

Стивън Морз, професор по епидемиология в Медицински център на Колумбийския университет, говори за това дали е по-безопасно да си поръчаме храна или да си я купим от супермаркета. Според специалиста доставката на храна носи по-малко рискове за нас, особено ако сме избрали голям и сигурен доставчик, който работи по всички приети разпореждания и правила. Разбира се, нямаме никаква гаранция, че момчето, което ще ви донесе пицата или продуктите, не носи вируса, дали не е кихнало върху пликовете ви и съответно дали не може да го предаде и във вашето семейство. Затова се препоръчва да плащате храната онлайн и тя да бъде оставена през входната ви врата. Когато я внесете, измийте с топла вода и сапун по възможност всички опаковки. Другият вариант е да ги оставите в помещение, в което няма да имате контакт с тях, за едно денонощие.

При пазаруване от супермаркет горе-долу важи същото. Големите вериги са се погрижили дезинфекцията да е на ниво. Най-добре не ползвайте кошница и количка, а си носете ваши торби. Ако ще пазарувате много, дезинфекцирайте дръжката на количката и постелете няколко брошури на магазина на дъното й.

Задължително спазвайте дистанция с другите клиенти. Не пипайте лицето си, докато сте в магазина и навън.

Пазарувайте извън пиковите моменти. Знаете, че има коридор за хората над 60-годишна възраст, които имат право да пазаруват между 8.30 и 10.30 ч. всеки ден. Но повечето магазини от големите вериги отварят още по-рано. Проверете работното време на този, който е най-близо до вас, и го посетете сутринта преди всички.

Разбира се, много добър вариант са и малките квартални магазинчета, стига да спазват инструкциите. Ако обаче в магазина няма ограничение за броя хора, които могат да влизат накуп, по-добре изберете друго място за своя пазар.

Може да носите вируса и без да имате симптоми. Затова избягвайте да контактувате отблизо с продавачите. Те се срещат с много хора всеки ден и ако вие ги заразите, това означава, че сте предали заразата в редица други семейства чрез тях. Спазвайте дистанция и ако имате и най-малките съмнения, че носите вируса, помолете някой друг да ви напазарува.

Специалистите казват още, че носенето на ръкавици не е необходимо. Важно е всеки да развие навика да не докосва лицето си, когато е навън и ръцете му не са добре дезинфекцирани. Ръкавиците може да заблудят, че човек е в безопасност и той да пипне носа или очите си.

Внимание! Не ползвайте почистващи препарати и дезинфектанти директно върху хранителни продукти. Това може да е по-опасно и от самия вирус.

Ако се притеснявате за храната си, белете плодовете и зеленчуците, мийте ги хубаво, киснете ги във вода, която след това изхвърляте, и гответе с термична обработка. Вирусът не може да бъде пренесен в храна, която е минала през огъня.

И най-важният съвет: независимо дари сте били в супермаркета или просто да изхвърлите боклука, след това мийте ръцете си продължително с топла вода и сапун. Това би трябвало да е достатъчна превантивна мярка. Пазете близките и семейството си. Останете си вкъщи. Така по-бързо ще се справим с този глобален проблем.

MILA.bg призовава: Останете си вкъщи! Пазете живота!

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X