Напишете дума/думи за търсене

Пици от различните краища на света (+рецепта)

Едва ли има място на планетата, където да не се сервира пица. Питате дали наблизо има италиански ресторант и воала – гладни няма да останете. И макар у нас, пък и в много други страни, италианската кухня да е на почит и пицариите да са почти на всяко кьоше, не навсякъде е така. Това не означава обаче, че няма да ви сервират пица или поне нещо много подобно. Запечена кора тесто, гарнирана с месо, сирене и зеленчуци. Или с всичко това плюс специфичния и уникален за различните кътчета на света маниер.

Lahmacun я наричат в Турция. Не че ако кажете „пица“ няма да ви разберат, но има голяма вероятност да ви поднесат нещо, което няма да се различава много от очакванията ви за пица. Lahmacun обаче е с тънка кора, често е в овална форма и е покрита с накълцано месо и зеленчуци. Не е изключено да ви я сервират навита на руло и с парче лимон.

И във Франция думата „пица“ върви, но не се учудвайте, ако ви препоръчат в закусвалнята или в ресторанта Tarte Flambee. Изискано и по френски тази пица е с тънко тесто, сирене и парченца бекон или месо.

Langos е унгарската версия на пицата. Кората й повече прилича на мекица и това съвсем не е далеч от истината, защото тестото е пържено. Плънката е от сметана и сирене, а понякога е подправена с чесън. Често тази пица се приготвя у дома, но може да я намерите и в местата за бърза закуска.

Okonomiyaki я наричат в далечна Япония. Няма да сбъркате, ако оприличите местната пица на палачинка, тъй като външният й вид подвежда. Гарнират я с гриловани морски дарове, месо, зеленчуци и със специален сос. Майонезата отгоре е задължителна съставка.

Khachapuri има грузински корени. Тестеното ястие обикновено е с формата на лодка, пече се във фурна и се гарнира с обилно количество и различни видове сирене и яйца. Едва ли някой би възразил, ако искате да хапнете този вид пица за обяд или за вечеря, но Khachapuri обикновено се приготвя за закуска.

Paratha пък е индийският вариант на пицата. Тънка запечена кора, приготвена най-често с пълнозърнесто брашно. Негарнирана може да се сервира с основно ястие или пък да се покрие със зеленчуци и месо и като нищо да заприлича на познатата ви пица.

Zapiekanka е полската й братовчедка. Прилича повече на сандвич, но няма да ви се разсърди, ако я наречете пица. Просто в основата й е разрязана багета. А иначе плънката почти по нищо не се различава от обикновена пица.

Langos (унгарска пържена пица)

ниско съдържание на холестерол

лесно

10 порции

60 мин

За една порция:

208 ккал

мазнини 9,1 г

холестерол 12 мг

въглехидрати 23,4 г

протеини 6 г

фибри 1,3 г

необходими продукти:

300 г брашно

7 г суха мая

250 мл вода

1/2 ч.л. сол

олио за пържене

за гарниране:

заквасена сметана

настърган кашкавал

чесън на прах по желание

начин на приготвяне:

1 Разтворете солта във водата. Отделно смесете брашното с маята. Постепенно добавете солената вода към него. Ако тестото започне да става твърде воднисто, не добавяйте цялата вода или сложете още малко брашно. Замесете тесто и го сложете покрито в купа за около 40 мин.

2 Извадете тестото върху набрашнен плот и го разточете или го разтегнете с ръце на кора. Изрежете кръгове с диаметър приблизително 10 см, разтегнете го отново и ги изпържете в тигана от двете страни. Гарнирайте със сметана, настърган кашкавал и чесън на прах.

По желание може да замените кашкавала с парченца моцарела, сирене камембер или бри.

за още практични съвети, полезна информация, вкусни предложения, интервюта със специалисти по здравословно хранене и срещи с любими кулинарни блогъри търсете списание "Рецепти за здраве"

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X