Напишете дума/думи за търсене

Как да отгледаме чери домати на балкона (+рецепта)

Отново е време да готвим с пресни подправки и ако сте закъснели да хвърлите през март семенца, може да си купите готови израснали растения. Има ги и в големите хипермаркети, и по пазарите, където обичайно бабите продават на клонче. Ето ТУК ще откриете съвети за отглеждането им. Днес ще добавим към зелените подправки и чери домати, които имат наситен вкус и децата обикновено ги предпочитат. С чери домати може да направите не само салата – те са разкошни за солени тартове, за паста и пица, разполовени само на две, за ордьовър, комбинирани с парче сирене и стрък босилек, както и за всяко ястие, в което се ползват домати. Чери доматите съдържат по-малко вода от големите си събратя, затова имат и толкова широка употреба в кухнята. Да не говорим, че са идеални са изсушаване, така че да се радвате на аромата им и през студените месеци.

Разсадът не е толкова сложна работа

Тези съвети ще ви послужат и за всякакви други зеленчуци, които може да отгледате на балкона или в градината си.

Необходими са: разсадна форма или кофичка от кисело мляко, подложка, торф за разсад, семена.

1. Напълнете формата/кофичката с торф и заравнете.

2. С молив направете дупчици по средата на всяко гнездо.

3. Сложете по 1-2 семенца във всяка дупчица и покрийте с торф, без да натъпквате прекалено.

4. Полейте леко с вода.

5. Когато семената покълнат и поотраснат, премахнете по-слабото растение във всяко гнездо, за да осигурите на другото достатъчно пространство.

6. Грижете се разсадът да не бъде на прекалено топло, нито на прекалено студено. Ако се застуди, покривайте с прозрачно фолио, в което сте направили няколко дупки за дишане. Проследете върху опаковката на разсада дали има други специфични изисквания за конкретното растение.

Краят на май е последният срок, в който може да засеете семена и да имате късна продукция черита на балкона си. Разсадът ще израсне за около 1 месец, след което може да го прехвърлите в саксия. Най-важното е да направите дренаж в дълбока и широка саксия, както и да осигурите подходяща почва. За да сте сигурни, че сте избрали такава, потърсете почва за разсади. Наторете я със специален тор за домати и засадете възможно най-дълбоко. Може да махнете няколко листа от началото на стеблото и да засадите чери доматите още по-дълбоко. Оставете ги за няколко дена на умерена светлина, за да се адаптират. Разбира се, ако не ви се занимава с разсаждане, може да се снабдите и с вече готови растения. Ако проявите въображение, тези вкусни червени приятели може да бъдат разположени каскадно по вашия балкон.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X