Напишете дума/думи за търсене

Как да отглеждаме зелени подправки и какво да готвим с тях

Едно време на балконите си майките ни гледаха най-много магданоз и копър и това беше достатъчно, за да придават свеж вкус на гозбите си. Днес, когато в кухнята ни навлязоха кулинарни традиции от целия свят, нуждите ни от зелени подправки нараснаха. Вече почти всяка домакиня има пресен босилек, мащерка, мента. Как да ги отглеждаме правилно и какви вкуснотии да приготвяме цяло лято с тях, ще се опитаме да обобщим днес.

Някои общи съвети:

- Не се притеснявайте да ги засаждате по-гъсто, подправките търпят това.

- Може в една саксия да съберете няколко вида подправки, стига грижите, които изисква всяка от тях, да са еднакви. Друго важно правило е тези, които растат нагоре като храст, да бъдат засадени по средата, а тези, които преливат от съда, да са открая.

- Подхранването на зелените подправки става със специален течен тор – най-добре да се консултирате за това в специализиран магазин.

- Важно е да осигурите на саксията отводняване – тоест тя да е с дупки на дъното.

- Повечето зелени подправки се берат, като се откъсват листенцата им. Ако сте откъснали повече, отколкото ви е необходимо, може да ги изсушите, а някои от тях може да се замразят във фризера.

- Обикновено пресните подправки се добавят в самия край на готвенето, за да не минават през термична обработка.

- След като ги измиете, ги изсушете добре преди употреба.

- Режете ги с остър нож, не използвайте за целта блендер, освен ако не правите песто.

Чубрица

Едногодишно растение е и цъфти от юли до август. Не е претенциозна и търпи на засушаване. Ако искате да я изсушите, когато започне да цъфти, изскубете я с корена и я вържете с конец. Оставете чубрицата да се суши на сухо и проветриво място. Когато е готова, трябва да я ороните и я затворите в сух буркан.

Подходяща за яхнии, печени меса, сирена.

Босилек

Той е едногодишно растение и цъфти от юни до август. Трябва да бъде гледан на слънчево място и обича водата. Не бива да пресъхва и е добре да се тори със специален тор поне веднъж месечно. Отчупвайте връхчетата му, за да не цъфнат.

Подходящ е за различни видове салати, сосове, брускети, пица, печени меса. Задължителен за песто.

Мащерка

Има няколко вида мащерка. Ако имате място, купете си и градинска, и лимонена, много е интересна. Мащерката цъфти от юни до септември и обича да расте на слънце и на жега. Не изисква обилно поливане и е достатъчно да бъда наторена веднъж в началото на лятото. За да бъде по-богато растението, подрежете го преди най-топлите месеци.

Подходяща е за месо, картофи, ориз.

Риган

Цъфти от юли до октомври и не изисква много поливане, както и никакво торене. Когато се появят цветоносни стъбла, е добре да се премахнат, за да остане риганът по-компактен и да се образуват нови стъбла с листа. Когато дойде есента, го изрежете ниско и го оставете да презимува на светло и относително топло място.

Подходящ е за пица и разни вкусни летни яхнийки.

Салвия (градински чай)

Тя има специфичен аромат, но е и много лековита. Обича слънчеви места, но я пазете от вятър. Ще цъфти от юни до август. Не обича твърде влажни почви и наторяването й трябва да се случва не повече от веднъж месечно.

Подходяща е за меса и картофи, както и в букет за супа.

Джоджен

Познат ни е главно като сушен, но трябва да опитате да отгледате пресен джоджен на терасата си и няма да съжалявате. Той цъфти от юни до август и никак не е претенциозен. Не го оставяйте все пак на сухо. За да имате богати разклонения, изрязвайте върховете на издънките от време на време. Тъй като ментата е разновидност на джоджена, същите грижи важат и за нея. Засадете я в отделен съд, тъй като завзема немалко пространство.

Подходящ за салати, ориз, боб. Ментата – за сладкиши, сладолед, лимонада, мохито.

Розмарин

Той е вечнозелен храст, който може да ви радва дълги години. Цъфти от май до юни. Обича слънчеви места, но трябва да внимавате да не го поставяте на течение. Колкото по-високи стават градусите, толкова повече ще усещате аромата му. Не е необходимо да се полива често, а наторяването е добре да се прави само през лятото веднъж месечно.

Подходящ е за кайма, картофи, бели меса, риба.

Магданоз

Има различни видове магданоз и е въпрос на вкус какъв ще си засадите. Магданозът цъфти юни и юли и обича слънце, но може да вирее и на по-сенчести места. Почвата му трябва да е влажна, но не прекалявайте с поливането. Торенето е достатъчно на две седмици. Той трябва да презимува на сухо и прохладно място.

Подходящ е за всякакъв тип ястия.

за още практични съвети, разговори със специалисти и вкусни предложения търсете списание "Рецепти за здраве"

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X