Напишете дума/думи за търсене

Най-разпространените грешки, които допуска всяка домакиня

Никой не се е родил научен, казваше баба ми. И до днес съм сигурна, че най-сигурният метод за учене е на този на пробата и грешката. Това правило е приложима за всяка сфера от живота, включително и в домакинството. Дори и да обожавате да готвите и да се грижите за домашния уют, не сте застраховани от провал. Представяме ви 7 от най-разпространените грешки, които допускат и най-опитните домакини.

Съхранявате плодовете и зеленчуците на едно място

Съвременните хладилници имат много рафтове и чекмеджета, така че всичко да ви е пред погледа. Но това не отменя спазването на някои основни правила. Сред най-важните от тях е съхраняването на плодовете и зеленчуците в различни отделения. Най-добре е по възможност всички плодове и зеленчуци да са в отделни кутии – това ще увеличи срока им на годност. Например, бананите и ябълките отделят газ, който спомага за по-бързото узряване на останалите плодове и зеленчуци и може да доведе до преждевременното им разваляне. Доматите и плодовете с костилки трябва да се съхраняват на стайна температура – в хладилника много бързо може да се превърнат на каша.

Прибирате топла храна в пластмасови кутии

Много домакини приготвят храна за няколко дни, слагат я в кутии и я прибират в хладилника. Ако и вие сте сред тях, ви съветваме да не го правите – или да се снабдите със съдове от стъкло или керамика. Пластмасовите кутии може да отделят химическите вещества BPA и BPP, които са в състояние да навредят на дейността на репродуктивната система, да нарушат хормоналния баланс и да нанесат редица други сериозни вреди на здравето. Това се случва, когато пластмасата се нагрее. Според данни от проведени изследвания, отделянето на химически вещества се случва 55 пъти по-бързо под въздействието на гореща храна или течност.

Използвате подправките до последно

Имате ли вкъщи богат избор от различни подправки в големи кутии? Това е и хубаво, и лошо. Хубаво е, понеже можете да експериментирате в кухнята. Лошо е, тъй като подправките нямат дълъг срок на годност и бързо губят вкуса и аромата си. Затова купувайте подправки в малки опаковки и ги съхранявайте на тъмно, без пряк достъп до слънчева светлина.

Отваряте фурната, докато готвите

Разбира се, необходимо е да проверявате ястието, докато готвите. Но кулинарните експерти съветват да не отваряте фурната в процеса на печене. Причината е, че при всяко отваряне навън излиза много топлина, в резултат на което има риск ястието да не се изпече равномерно, а самият процес на готвене да се удължи. Една проверка по време на печенето е напълно достатъчна.


Съхранявате продукти върху хладилника

Ако имате този навик, най-добре се избавете от него. Докато работи, хладилникът отделя топлина, която се издига нагоре. Затова всички продукти, които са върху хладилника, са изложени на риск от бързо разваляне. Ако искате хлябът, бисквитите и другите въглехидратни храни са имат по-дълъг срок на годност, сложете ги на тъмно и прохладно място.

Смятате, че консервите имат безкраен срок на годност

Вярно е, че консервираната храна може да издържи дълго време, без да се развали, но това не означава, че е вечна. Съхранявайте консервираните продукти на тъмно и хладно място и ги изхвърлете, ако забележите ръжда или видите, че капачката се е издула. Ако консервата е не е домашна, спазвайте отбелязания срок на годност.

Миете плодовете и зеленчуците, преди да ги приберете в хладилника

Щом измиете плодове и зеленчуци, трябва веднага да ги изконсумирате. Ако ги приберете измити в хладилника, влошавате качеството им и скъсявате трайността им. Ако плодовете и зеленчуците са замърсени, може да ги избършете с хартиена салфетка, преди да ги приберете, но в никакъв случай не ги мокрете, тъй като така ще провокирате процеси на гниене.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X