Напишете дума/думи за търсене

Най-разпространените грешки, които допуска всяка домакиня

Никой не се е родил научен, казваше баба ми. И до днес съм сигурна, че най-сигурният метод за учене е на този на пробата и грешката. Това правило е приложима за всяка сфера от живота, включително и в домакинството. Дори и да обожавате да готвите и да се грижите за домашния уют, не сте застраховани от провал. Представяме ви 7 от най-разпространените грешки, които допускат и най-опитните домакини.

Съхранявате плодовете и зеленчуците на едно място

Съвременните хладилници имат много рафтове и чекмеджета, така че всичко да ви е пред погледа. Но това не отменя спазването на някои основни правила. Сред най-важните от тях е съхраняването на плодовете и зеленчуците в различни отделения. Най-добре е по възможност всички плодове и зеленчуци да са в отделни кутии – това ще увеличи срока им на годност. Например, бананите и ябълките отделят газ, който спомага за по-бързото узряване на останалите плодове и зеленчуци и може да доведе до преждевременното им разваляне. Доматите и плодовете с костилки трябва да се съхраняват на стайна температура – в хладилника много бързо може да се превърнат на каша.

Прибирате топла храна в пластмасови кутии

Много домакини приготвят храна за няколко дни, слагат я в кутии и я прибират в хладилника. Ако и вие сте сред тях, ви съветваме да не го правите – или да се снабдите със съдове от стъкло или керамика. Пластмасовите кутии може да отделят химическите вещества BPA и BPP, които са в състояние да навредят на дейността на репродуктивната система, да нарушат хормоналния баланс и да нанесат редица други сериозни вреди на здравето. Това се случва, когато пластмасата се нагрее. Според данни от проведени изследвания, отделянето на химически вещества се случва 55 пъти по-бързо под въздействието на гореща храна или течност.

Използвате подправките до последно

Имате ли вкъщи богат избор от различни подправки в големи кутии? Това е и хубаво, и лошо. Хубаво е, понеже можете да експериментирате в кухнята. Лошо е, тъй като подправките нямат дълъг срок на годност и бързо губят вкуса и аромата си. Затова купувайте подправки в малки опаковки и ги съхранявайте на тъмно, без пряк достъп до слънчева светлина.

Отваряте фурната, докато готвите

Разбира се, необходимо е да проверявате ястието, докато готвите. Но кулинарните експерти съветват да не отваряте фурната в процеса на печене. Причината е, че при всяко отваряне навън излиза много топлина, в резултат на което има риск ястието да не се изпече равномерно, а самият процес на готвене да се удължи. Една проверка по време на печенето е напълно достатъчна.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X