Напишете дума/думи за търсене

От какво да се пазим в кухнята?

Кухнята е сърцето на дома, казват мъдрите и всяка добра домакиня може да го потвърди. А удобствата и функционалността са особено важни не само с цел бърза и добра работа, но и заради правилното съхранение на посудата и обработката на продуктите. Дали обаче не допускаме грешки с наглед елементарни неща, въпреки убедеността си, че знаем и можем много?

В много модни кухненски интериори посудата е поставена на открити рафтове, държачи и закачалки над мивката. На пръв поглед удобно и леснодостъпно, но не и от гледна точка на факта, че мивката е най-мръсното място в кухнята. Там се мият плодове и зеленчуци, чистят се месо, риба, полват се и различни препарати. Затова и рискът от разпространението върху вече митата посуда на бактерии, мръсни пръски и такива от химикали е голям. Все пак ако държите на откритите рафтове, то нека те да са далеч от мивката.

Използването на една и съща четка за миене на зеленчуци и посуда не е добра идея. Особено когато става дума за кореноплодни, от които трябва да се свали пръст. Това се отнася в най-голяма степен за обработката на картофите. И колкото и да плакнем използваната четка, във влакната й със сигурност остават частици с различни микроорганизми в тях.

Неправилното съхраняване на ножовете също носи риск в кухнята, но от нараняване. Потенциалната опасност е в случаите, когато се разчита на поставка за прибори, а ножовете се слагат там с острието нагоре.

С течение на времето дървените и пластмасовите дъски се износват и на тях се появяват драскотини, събиращи голямо количество бактерии. В доста от случаите дори се променя цветът на дъската, защото наранените повърхности се мият по-трудно. Затова без съжаление ги изхвърлете и заложете на такива от закалено стъкло. Те са ообено устойчиви на надраскване и разцепване.

Повишеното внимание спрямо суровите яйца, месо и риба и спазването на правилото, че те се нуждаят от термична обработка преди консумация, ще снижи риска от нежелани инфекциозни заболявания. Здравни експерти съветват за подготовката за готвене особено на рибата и месото да се определят посуда и прибори, които няма да се ползват за други цели. Така е по-сигурно, че ще се избегне разпространението на бактерии от суровите продукти. А вече готовите ястия не бива да се слагат по чиниите с прибори, ползвани за първичната обработка. И разбира се, не рискувайте да консумирате блюда със сурови продукти, особено сладкиши, в които кремът е направен със сурови яйца.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X