Напишете дума/думи за търсене

Страхотни употреби на содата за хляб, които малцина знаят

Има подправки, на които гледаме високомерно. Натирили сме ги в кухненския долап и ги вадим само когато трябва да забъркаме тая или оная гозба.

Но доста от тях са неизследвани съкровища за домакинството. Такава е содата за хляб.

Запознайте се с някои изненадващи приложения на сода бикарбонат и ги опитайте още днес.

Премахва упорити петна

За да премахнете жълтите петна от пот, разбъркайте 2 супени лъжици сода за хляб, 4 супени лъжици водороден пероксид и 1 ч.л. течен перилен препарат. Нанесете сместа върху петното и оставете да действа 15-20 минути. Внимавайте с тънки тъкани като лен.

Петна от трева и кръв върху дънки може да бъдат отстранени с разтворена в малко количество топла вода сода за хляб. Натрийте тази смес в тъканта с помощта на четка и оставете за 30 минути. След това изплакнете.

Содата за хляб се справя добре с мазни петна върху пухените якета от полиамид или полиестер. Преди да изперете дрехите си, намокрете петната с вода и разтрийте със сода. Изчакайте 15 минути и след това изплакнете.

Запазва свежия зелен цвят на броколито

За да запазите броколито яркозелено по време на готвене, добавете 1 супена лъжица сода за хляб във водата.

Ремонтира напукана керамика

Ако смесите равни части сода за хляб и PVA лепило, ще получите паста, която се справя отлично с пукнатините в плочките и други керамични повърхности.

Таблетки за съдомиялни машини

Ако са ви свършили таблетките за съдомиялната, не се паникьосвайте. Трябват ви 1 супена лъжица сода за хляб, 1/2 чаша сол и 1/3 чаша лимонена киселина. Смесете всички съставки в голяма купа и добавете 2-3 супени лъжици течност за миене на съдове. Разбъркайте и оставете настрани за 2 часа. Когато веществото спре да удвоява размера си, излейте в в силиконова форма за кубчета за лед и оставете да изсъхне.

Справя се с пестицидите в зеленчуци и плодове

За да премахнете пестицидите и восъка от плодовете и зеленчуците, поставете ги в 1 л топъл разтвор с1 ч.л. сода за печене за 15-20 минути.

Прави подметките на обувките бели

Смесете 2 супени лъжици сода за хляб, 1 супена лъжица водороден пероксид и 1 супена лъжица вода. Внимателно нанесете сместа върху подметките с малка четка, за да ги почистите.

Помага при подути крака

Смесете 1,5 ч.л. сода за хляб с 1 чаша вряща вода. Натопете памучни чорапи в този топъл разтвор, изцедете ги и ги обуйте. Отгоре увийте с пластмасово фолио, а над него и сухи чорапи. Спете с тях. След 8 часа определено ще видите резултати.

Вана със сода за хляб след тренировка

Тази подправка може да облекчи болките в мускулите след добра тренировка. Излейте 1/2 пакет сода за хляб в кипяща вода и изчакайте, докато се разтвори. След това добавете този разтвор към водата във ваната. 20-минутно накисване ще ви помогне да се отпуснете и да изгладите кожата си.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X