Напишете дума/думи за търсене

10 златни правила в обличането

Отиват ли си зелено и синьо, или не? Продължават ли да са абсолютно табу мъжките бели чорапи? Задължително ли е обувките да си подхождат с чантата или колана?

Светът на висшата мода твърди, че руши правилата. Достатъчно бе да се хвърли око на моделите от последнита седмица на модата в Лондон, за да стане ясно, че това важи повече отвсякога, пише Би Би Си.

Но когато става дума за всекидневно облекло, винаги има някой, който припомня важащите от години непоклатими закони на добрия вкус. "Тези правила са толкова дълголетни, защото на повечето хора им харесва да бъдат ръководени как да се обличат", казва Андрю Гроувс, който ръководи факултета за мода на университета в Уестминстър. "Ние всички обичаме да ни възприемат като индивиди, но става ли дума за мода, правилата ни дават сигурност", смята той.

О, правилата! Произволни ли са те, остарели ли са и трябва ли да продължават да се прилагат? Ето ги основните 10 Божи заповеди в обличането, коментирани от британски модни експерти.

Никога деним с деним

Този начин на обличане "противоречи на всички познати закони на човешкото приличие", казва модната коментаторка на в. "Гардиън" Хадли Фриймън. Тя не е сама в отвращението си, но независимо от хейтърите двойният деним се върна на модния подиум тази година и дори се появи на корицата на сп. "Вог".

Трябва там и да си остане, не се предава преподавателят по мода Андрю Гроувс. "Само красиви, млади, високи по 180 см модели могат да го направят да изглежда сравнително окей. Иначе е ужасен." Модният свят наистина беше потресен през 2001 г., когато Бритни Спиърс и Джъстин Тимбърлейк (на снимката) се появиха издокарани от горе до долу в деним.

Мини пола или дълбоко деколте, не и двете

Това е златно правило, което жените обезателно трябва да продължат да следват, казва стилистката Мартин Алекзандър. "Едното или другото, никога едновременно. Иначе видът ви изглежда евтин. Никой с чувство за стил не би се издокарал така", казва тя.

Принципът е, че погледът трябва да бъде фокусиран само в една точка. Не е редно да искате различни части от тялото ви да се борят за внимание, обясняват експертите. Актрисата с едни от най-красивите крака - Джулия Робъртс (на снимката), стриктно спазва правилото.

То има вариант и за мъже. Тишъртите с V-образно деколте в стила на Ръсел Бранд станаха невероятно популярен начин мъжете да показват мускулестите си гърди. "Само моля, не обличайте такава блуза с къси панталони, ще се види прекалено много плът", предупреждава Алекзандър.

Внимавайте с райето

Модният и научният свят се занимават от години с въпроса прави ли райето фигурата по-слаба. През XIX в. пруският психолог Херман ван Хелмхолц изследва ефекта на райетата върху човешките възприятия. Той препоръчва на жените да носят хоризонтални райета, за да изглеждат по-високи. Изследване на експерта по възприятията д-р Питър Томсън през 2008 г. подкрепя тази теза, като посочва, че райетата, които пресичат тялото, го правят по-слабо.

Противоположно е мнението на Вал Уотъм, който през 2012 г. прави специално проучване по темата. Според него именно вертикалните линии правят тялото по-стройно.

Модните експерти посочват, че райе, което върви напречно в закръглените части на тялото като по-широки ханшове или бюстове, неизбежно прави фигурата по-пълна. "Чистите линии ни правят фини. Моят съвет е да се внимава много с райето", казва Мартин Алекзандър.

Бели чорапи - просто ужас

Това е правило, което всички мъже трябва задължително да следват, единодушни са модните специалисти. Единственият случай, когато се допускат, е в спортен екип.

"Ако не сте на тренировка, е абсолютно невъзможно да обувате бели чорапи", казва Алекс Байлмс, редактор в сп. "Ескуайър". Този тип правила съществуват, за да не могат девствените в модата да правят такива ужасяващи грешки.

Освен че привличат погледа заради цвета си, белите чорапи обикновено са направени от обемисти материи и удебеления на петите и пръстите, защото предназначението им е за спорт. Изглеждат неприятни за гледане с обикновени дрехи, казва модният спец. "Не се опитвайте да ги обувате, влагайки ирония, защото става още по-зле", казва и преподавателят по мода Андрю Гроувс.

Вратовръзката - малко над колана

Шивашките правила, когато става дума за вратовръзки, ризи, сака и копчета, са истинско минно поле, казват спецовете в мъжката мода. Често пъти те са железни, но за това си има причина - мъжете повече от жените се нуждаят да бъдат насочвани, казва Алекс Байлмс.

Правилото, че вратовръзката покрива последното копче на ризата, но не стига до колана, се прилага стриктно от всички в индустрията на мъжкото облекло. "Ако е малко по-дълга или малко по-къса, и нещата започват да приличат на гаф", продължава редакторът на сп. "Ескуайър".

Първоначалната цел на закопчаването била да се покажат добрата кройка и линиите на костюма. Впоследствие се появила и друга. "Оставянето на стратегическите копчета разкопчани показва, че дупките за тях на костюма или ризата са функционални и че това, което сте облекли, е с добро качество. Докато при евтините дрехи копчетата често са пришити, без да се използват", посочва още Байлмс.

Забранено е да се смесват десени

Несъвместимите шарки може и да карат Коко Шанел да се върти в гроба, но това е една от хитовите тенденции в момента, казва Попи Динси, основателка на сайта "Какво да облека днес". Смесването на тъкани също е голямата новина, ако се съди по моделите от ревютата на известните марки през последните години.

"Да смесваш всичко обаче, може да ви накара да изглеждате така, сякаш много сте се старали. Стилът е нещо, което трябва да вдъхва лекота", казва Алекзандър. "Тук също трябва да се подхожда предпазливо и да се постига ефект, който радва окото."

Синьо и зелено не си подхождат

Това не е единствената цветова комбинация, на която традиционно не се гледа с добро око. Според старите правила същото се отнася за черното и кафявото, морскосиньото и черното, розовото и червеното.

"Много хора мислят, че имабиещи се комбинации като розовото и червеното например. Не мисля, че някой днес се подчинява на тези препоръки, синьото и зеленото си пасват много добре", казва Мартин Алекзандър. Доказва го моделът Миранда Кер (на снимката), която наскоро бе обявена за една от най-елегантните жеви в света. Комбинацията от морскосиньо и черно пък напоследък е сред любимите на модния подиум.

"Черното и тъмносиньото изглеждат разкошно заедно. Това е съчетание, което препоръчвам на клиентите си, когато искат дреха за много важно събитие", добавя Алекзандър.

Обувките и чантите (коланите) трябва да се съчетават

До неотдавна това наистина е било безпрекословно, но днес нарушението вече е станало по-скоро правило, отколкото изключение. "Този стил се наложи през 50-те години, когато имаше фурор по съответствията", казва модната историчка Амбър Джейн Бучард. "Бейби бумърите и поколението на контракултурата се разбунтуваха срещу това правило и то никога не се възстанови напълно, освен за кратко в деловото облекло през 80-те години", казва тя. То е прекалено измислено за 2013 г., казва Андрю Гроувс.

"Сега, да си моден, е преди всичко да подчертаваш индивидуалността си, да изглеждаш чудато и ексцентрично, да се запомняш." Днес производителите на чанти предлагат всякакви странни цветове и размери, така че отговарящите по цвят обувки може да са само по поръчка.

Златни и сребърни бижута не се комбинират

Модното жури е категорично: "Смъртоносна комбинация", казва Гроувс. Други са по-отворени. "Става дума за личен избор", казва Алекзандър. "Мисля, че смесването е възможно във всекидневните бижута, но когато става дума за фина и скъпа бижутерия, аз съм за това металът да е един и същ", смята тя.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X